Curtea de Apel Oradea a pronunţat, luni, verdictul final într-un caz şocant, cel al unui cuplu care ataca prostituate luate la ocazie, atât bărbatul, cât şi iubita sa fiind condamnaţi la pedepse cu executare. 

Este vorba de suceveanul Răzvan Ionel Hojbotă, 29 ani, şi de iubita sa, Rézmüves Katalin, o tânără în vârstă de 32 ani din Tarcea. După cum BIHOREANUL a scris, cei doi au fost reţinuţi pe 6 ianuarie, în acest an, acuzaţi că au tâlhărit două prostituate, folosind aceeaşi tehnică. Mai precis, bărbatul conducea autoturismul, în timp ce partenera lui stătea pitită în portbagajul care comunica cu partea din faţă a maşinii. După pornire, ea ieşea pe bancheta din spate, cu un cuţit în mână, să ameninţe pasagerele.

Victimele, două orădence cu vârste de 37 şi 44 ani, au fost luate de pe Calea Aradului şi abandonate, apoi, între Oradea şi Nojorid, tâlharii luându-le tot ce aveau, respectiv genţile, gecile, pantofii şi telefoanele mobile.

Cuplul a fost prins, în final, de poliţiştii Biroului Drumuri Naţionale şi Europene – Serviciul Rutier, în trafic pe raza localităţii bihorene Diosig. Hojbotă a fost arestat prventiv, în timp ce femeia a fost plasată sub control judiciar, măsuri care au fost menţinute şi în momentul în care cazul a fost trimis în faţa instanţei, pe 18 ianuarie, în acest an. 

A fost… răzbunare 

În timpul dezbaterilor care au început la Judecătoria Oradea, cuplul a prezentat mai multe variante pentru a se apăra. Bărbatul a susţinut că fusese jefuit în trecut de o prostituată, în Cluj, care i-a furat o sumă de bani, şi se hotărâse să se răzbune, umilind alte persoane care practică prostituţia. Asta în prima fază, căci, ulterior, a revenit asupra depoziţiilor, susţinând că a fost obligat de iubită să-şi asume răspunderea pentru ambele tâlhării, pe care le comisese ea, apoi că presiunile au fost făcute asupra lui de o altă persoană.

La rându-i, Rézmüves Katalin a dat vina pe iubitul ei, care ar fi obligat-o să fie părtaşă la atacuri. Apoi, tânăra a spus că ar fi vrut să o găsească pe prostituata care l-a jefuit, şi le-a agresat pe femei în speranţa că au informaţii. În final, ambii au venit cu o variantă hilară: şi anume că prostituatele s-au dezbrăcat şi descălţat din proprie iniţiativă.

Cum era de aşteptat, judecătorii au ţinut cont doar de faptele comise, stabilind că cei doi sunt la fel de vinovaţi: Hojbotă le-a atras pe femei în maşină şi a pornit cu ele, el le-a cerut să se dezbrace şi să se descalţe, în timp ce iubita lui le ţinea cuţitul la gât. Motivul? "Scopul urmărit de inculpaţi a fost acela de a-şi însuşi pe nedrept mai multe bunuri mobile şi probabil de a umili victimele", se arată în hotărârea judecătorească prin care, pe 16 septembrie, în acest an, cei doi au fost condamnaţi la câte 4 ani de detenţie pentru faptele comise.

Dispărută

În plus, după cum a reţinut instanţa, cei doi iubiţi erau recidivişti aflaţi în termenul de încercare. Ca atare, la pedepsele iniţiale s-au adăugat şi pedepsele a căror executare a fost suspendată. Astfel, Răzvan Ionel Hojbotă – condamnat în trecut la 2 ani de închisoare pentru furt – s-a ales în final cu 6 ani de detenţie, iar Rézmüves Katalin – care fusese condamnată la 4 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar vizând o tentativă de omor – a încasat acum 8 ani de închisoare cu executare.

Cuplul de tâlhari a atacat hotărârea Judecătoriei, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea. Aici, însă, surpriză! Speriată că va ajunge după gratii, Rézmüves Katalin s-a făcut nevăzută. Femeia nu s-a prezentat la toate termenele de judecată şi nici nu a mai fost găsită la domiciliu de agentul de supraveghere, motiv pentru care, săptămâna trecută, pe 13 noiembrie, instanţa a dispus arestarea ei în lipsă şi tot în lipsă a pronunţat, luni, verdictul final, prin care s-a menţinut în întregime hotărârea Judecătoriei Oradea, ca legală şi temeinică.

Aflat deja după gratii, în arest preventiv, Răzvan Ionel Hojbotă va continua să-şi execute pedeapsa. În cazul femeii, însă, poliţiştii nu au reuşit nici până azi să-i dea de urmă, motiv pentru care, marţi, ea a fost dată în urmărire naţională şi în consemn la frontieră. coral