Nicolae si Elena Ceausescu au discutat despre Ion Iliescu si faptul ca acesta a preluat puterea in Romania, inainte de a fi executati pe 25 decembrie 1989.

Conversatia cuplului prezidential a fost relatata de mai multi martori si este consemnata in Dosarul Revolutiei, trimis instantei de procurorii militari la mai bine de 30 de ani de la evenimentele sangeroase.

In dosarul Revolutiei, Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu vor fi judecati pentru infractiuni impotriva umanitatii.

„La data de 24 decembrie 1989, in sediul MApN, grupul de decizie politico-militara din cadrul CFSN (Iliescu Ion, Brucan Silviu, Militaru Nicolae si Voiculescu Voican Gelu) a hotarat ca, la data de 25 decembrie 1989, sa fie organizat un proces simulat in urma caruia Ceausescu Nicolae si Elena sa fie condamnati la moarte si executati imediat”, prezinta faptele procurorii militari.

Unul din martorii audiati in dosarul Revolutiei este Ion Tecu. Acesta avea gradul de maior in decembrie 1989 si detinea functia de loctiitor al comandantului unitatii. El a fost audiat ca martor in 2006 si in 2017 de procurorii militari.

Ion Tecu le-a relatat procurorilor ca a avut mai multe discutii in special cu Nicolae Ceausescu. Dictatorul i-ar fi spus ca a lasat schema de organizare a Securitatii lui Atanasie Stanculescu, iar dosarele Corbii 1 si Corbii 2, legate de agentii rusi aflati pe teritoriul Romaniei in functii inalte sau pe teren, se aflau in biroul sau, in fiset.

„Am discutat despre generalul Militaru Nicolae, despre care initial nu si-a adus aminte, dar dupa cateva minute a spus ca il stie pe acesta foarte bine si ca este agent sovietic care a tradat grosolan cu cativa ani in urma si care merita executat, dar au intervenit rusii si a fost nevoit sa il ierte si sa-l numeasca adjunct al ministrului Constructiilor.

Mi-a spus ca pana sa plece din biroul sau din Comitetul Central, spre elicopter, a lasat pe masa schema intreaga de organizare a Securitatii si ca l-a rugat pe generalul Stanculescu sa o stranga si sa aiba grija de ea, fiind grabit catre elicopter de catre generalul Stanculescu.

Mi-a spus ca dosarele Corbii 1 si Corbii 2, legate de agentii rusi aflati pe teritoriul Romaniei in functii inalte sau pe teren, se aflau in biroul sau, in fiset”
Ion Iliescu – „Spionul ala sovietic?”

Un alt martor, locotenent-major Iulian Stoica, fost sef al cercetarii la UM 01417 Targoviste, descrie in declaratia sa de martor o scena care a avut loc intre Elena si Nicolae Ceausescu, atunci cand i-a spus ca Ion Iliescu este la conducere.
„Le-am povestit, la solicitare, sotilor Ceausescu ce vazusem la televizor.

(…)

Cand i-am spus despre Ion Iliescu, Nicolae Ceausescu s-a infuriat si a spus Cine ma!? Spionul ala sovietic? uitandu-se spre Elena Ceausescu, repezindu-se spre ea, i-a spus: Tu nu m-ai lasat sa-l termin! Acum o sa ne termine el pe noi.„

„Ti-am spus sa-l lichidam, dar nu m-ai inteles, ai spus ca este suficient sa-l marginalizam”, i-a reprosat dictatorul sotiei. coral