Primăria din Cluj-Napoca pregăteşte proiecte în valoare de două miliarde de euro din fonduri europene pentru modernizarea oraşului. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc.

Edilul a spus că pentru a atrage fonduri europene, proiectele propuse trebuie să urmărească valorile promovate la Bruxelles: verde, digital, rezilienţă.

„Să rămânem la aceste concepte – verde, digital, rezilienţă – pentru că este vorba de calitatea vieţii. Din această perspectivă, banii vin de la Bruxelles, proiectele şi planurile vin de la noi. Dacă avem planuri, putem avea succes. De exemplu, în Cluj-Napoca am implementat proiecte în valoare de peste 200 de milioane de euro, iar acum implementăm proiecte în valoare de alte 200 de milioane de euro.

De asemenea, chiar acum pregătim proiecte în valoare de două miliarde de euro. Încercaţi să folosiţi banii europeni ca pe o sursă alternativă de investiţii pentru a moderniza oraşul. Pentru că, din păcate, bugetul nostru nu este foarte mare.

ugetul nostru pentru investiţii este mai mic de 100 de milioane de euro pe an. Dar am dublat acest buget folosind fonduri europene. Deci acestea sunt sfaturile mele: identificaţi avantajele competitive, promovaţi oraşul prin aceste avantaje şi aduceţi bani. Şi ţineţi banii în comunitate cât de mult puteţi, este important”, a spus Emil Boc, citat de Bussines Magazin.

Trei sfaturi primarilor de oraşe de la Emil Boc

Boc a declarat, în cadrul EUROSFAT 2020, organizat online între 12-16 octombrie, că sunt trei sfaturi pe care le-ar oferi oricărui primar de oraş: să identifice avantajele competitive ale oraşului, să-l promoveze prin avantajele identificate şi să găsească surse alternative de finanţare bugetului local pentru modernizarea oraşului.

„Dacă aş fi primar în orice oraş al lumii aş încerca să identific împreună cu alţi experţi avantajele competitive ale oraşului meu. Şi, după ce le voi identifica, voi brandui oraşul în acele direcţii. Aş spune zilnic, dimineaţa, la prânz, fiecărui om, în interiorul primăriei şi extern, fiecărui stakeholder, fiecărui turist că oraşul nostru este bun la anumite aspecte.

Deci, identificaţi avantajele competitive ale oraşului, branduiti oraşul şi aduceţi locuri de muncă în acest sens. Al doilea aspect ar fi banii, desigur. Nu te poţi aştepta ca toate resursele să fie ale oraşului, ai nevoie de parteneriate public-privat pentru a construi. Iar noi în Europa de Est încă avem avantajul fondurilor europene.

Dacă suntem destul de deştepţi, ne putem moderniza oraşele folosind fonduri europene. Europa este aici, este cu noi, ne ajută foarte mult”, a explicat Emil Boc. coral