„Romania are nevoie de productie de energie, mancare, chimie, aparare. SPECULA din 2022 este un efect al dezindustrializarii din ultimii 15 ani”, semnalează Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

„Fabricile din tara nu sunt responsabile de cresterile infernale de preturi, nici nu au cum, la cate au ramas. Un calcul simplu demonstreaza ca si cu dublarea din ultimul an al costurilor la utilitati, combustibili, materii prime si materiale si cu absorbtia totala a noilor costuri in pret acesta nu se poate majora cu mai mult de 15-20%.

Institutiile din domeniu se incurca in inflatie, ba este sub, ba este peste 10%, oricum o cifra absurda, toti simtim scumpiri de 100%, chiar 200%. Romania este devorata de SPECULA.

Ca tara, daca esti indatorat pana la limita suportabilitatii si depinzi aproape in totalitate de importuri la energie, mancare, chimie si aparare, nu ai nici un mecanism de a te apara de specula. Daca aveam productie in aceste domenii strategice atunci aveam parghii de control al preturilor, puteam pune la lucru un mecanism de monitorizare a costurilor, puteam lansa pachete tintite de masuri anti-specula.

“Toata Europa are inflatie din cauza gazului”, evadeaza prin generalizare guvernantii, uitand sa precizeze ca in Europa nu a aparut specula la produsele de baza, pentru ca exista mecanisme de control, unul dintre ele fiind tocmai importanta data industriilor locale de productie. Si atentie, un lucru din pacate deja demonstrat, orice interventie a statului de tip social, gen cresteri de salarii, pensii, cupoane, etc. si de tip economic, gen compensari, plafonari, etc., nu vor face altceva decat sa alimenteze specula sau inflatia, spuneti-i cum va face sa va simtiti mai bine.

Orice ar fi, post-pandemie, in plin razboi si fara resurse industriale se pare ca la noi inca nu functioneaza modelele aplicate in crizele anterioare aparent similare, in special “scumpirea” banilor. Poate ca un mod de a stavili specula este de a reduce cererea, mai cu seama la combustibili si alimente – Uniunea Europeana are deja in discutie un plan sustenabil de rationalizari la combustibili.

Anul acesta va fi extrem de greu, nu este exclusa o inflatie de pana la 20% (cine stie unde va ajunge specula) in timpul si dupa perioada de sarbatori si concedii si sub spectrul razboiului.

Pe langa pachetul de masuri “Sprijin pentru Romania” guvernantii trebuie sa se puna serios pe REINDUSTRIALIZARE STRATEGICA”, notează Dragoș Damian într-un mesaj public, pe pagina sa de facebook.

coral