La o simpla cautare pe google apare ca cei doi sunt doar unii dintre capitalistii care au popularizat si au dat un sens economic de oportunitate expresiei “nu exista pranz gratuit”(“There is no such thing as free lunch”, cu acronimul TANSTAFL), teorie care de altfel este folosita si in multe alte domenii; inclusiv in cel al relatiilor sociale, nu exista un favor fara un contra-favor.

Cand se discuta in decembrie despre vaccinare, am facut un apel cat se poate de practic, spunand vaccinati-va acum, este pe gratis, iar in scurt timp va fi (indirect) obligatoriu. Au fost multe comentarii anatomice la adresa mea care au trebuit moderate…..

Iata ca vaccinarea devine o necesitate practica prin certificatul european de vaccinare, la un moment in care (coincidental?) in Romania apar dezbateri publice hilare cu privire la gratuitatea vaccinului. Ca sa clarificam pentru ultimii naivi, discutiile sunt politicianiste, pentru ca vaccinul nici acum nu este gratuit, costurile de achizitie – care este facuta de UE, lucru bun de altfel, pentru ca se pot negocia tarife engros – urmand a fi alocate  in final catre tarile care l-au utilizat; asadar, avem senzatia ca este gratuit pentru nu-l platim direct din buzunar, dar o sa-l platim in cele din urma de pe vreo alocare bugetara, noi, cei care platin taxe si impozite. Sau, daca nu sunt bani la buget, o sa-i platim dintr-un deficit de pe undeva, FNUASS are deja un deficit de peste 3 miliarde de lei in 2021 datorita pandemiei.

Sa facem un calcul gen estimare educata: 20 milioane de doze pentru imunizarea a 10 milioane de romani, la un pret estimativ de 10 Euro / doza inseamna 200 milioane Euro. Am si un calcul un pic mai precis al vaccinurilor utilizate pana in prezent, 85 milioane de Euro (numarul dozelor utilizate, circa 7,4 milioane, inmultit cu preturile care s-au scurs din greseala in presa). Acest efort nu poate fi dus de la buget pentru intotdeauna, asadar este evident ca undeva din 2022, daca va fi nevoie de rapel el va fi facut de multi dintre noi direct din buzunar.

Cea mai buna politica publica din 2022 ar trebui sa fie gratuitatea pentru categoriile de risc si achizitia personala pentru restul populatiei, asa cum se face pentru vaccinul anti-gripal. Dar banii pentru gratuitati tot trebuie sa vina de undeva, adica de la noi, platitorii de taxe.

Sau poate ma insel si intr-adevar companiile farmaceutice vor da vaccinul pe gratis. Succes celor care cred ca exista pranzuri gratuite.

 

coral