Dragoş Damian, CEO Terapia, le propune politicienilor să rezolve problema minerilor din România prin relocarea loc în Cluj.

„Green Deal. Sa ne intelegem, va inchide toate minele de carbune din Romania – se cheama pompos “decarbonizarea sistemului energetic” – este prea tarziu sa se mai faca investitii pentru a sustenabiliza mineritul. Vor fi inchise si cateva fabrici chimice pentru care iar, este prea tarziu un upgrade tehnologic – se defineste savant drept “sprijin pentru inovare in sectorul industrial , asadar in 10 ani Romania mai pierde suveranitate economica daca mai avea de unde.

Si asta pentru ca deja am aderat la pactul verde, fara ca vreun politician roman sa bata cu pumnul in masa si sa spuna “vreau derogari si tranzitie mai lunga, pentru ca asta inseamna tranzitie justa pentru romani”. Nu suntem noi copii teribili precum Polonia sau Ungaria, noi pur si simplu acceptam orice.

Asadar, salvarea a 5000 de mineri sunt bani bine folositi, anticipand modificarile pe care le va produce pactul verde european. Autoritatile sa faca o lista cu 50 de fabrici gata sa ii preia si sa plateasca prin acesti angajatori costuri de relocare cu familiile pentru cel putin un an si jumatate din salariul din primul an. Maxim 200 milioane lei, la un calcul sumar.

Politicienii nu trebuie sa faca parada in Valea Jiului. Ei trebuie sa aibe un plan sa reloce si reconverteasca tot personalul care se afla in zonele industriale despre care se stie sigur ca se vor inchida gratie Green Deal”, a scris Dragoș Damian pentru Ziarul Financiar.

coral