UNICEF atrage atenția asupra efectelor devastatoare a războiului asupra educației a milioane de copii ucrainieni. Deja, de la începutul conflictului, acum opt ani, 750 de școli au devenit nefuncționale, scrie Școala 9.

„UNICEF cere încetarea imediată a focului și ambele părți să-și respecte obligațiile internaționalede a proteja copiii de orice rău”, este apelul organizației care de 25 de ani dezvoltă proiecte în Ucraina. În acest moment, 350 de mii de copii nu au acces la educație, au fost distruse surse de apă potabilă și 7,5 milioane vor avea nevoie de servicii de bază.

Copiii din Ucraina au trăit în umbra conflictului de opt ani deja. Donețk și Luhansk sunt cele mai afectate provincii: rata de sărăcie în rândul copiilor ajunge acolo la 65% și mai mult de jumătate de milion de copii care au nevoie de sprijin. Sute de școli distruse de la începutul conflictului De la începutul conflictului ruso-ucrainean, peste 750 de școli, de-o parte și de alta a zonei de atac, au suferit distrugeri și cursurile nu au mai putut continua în ele, potrivit Școala 9.

În 2018, Unicef estima că 27 de milioane de copii la nivel global nu pot merge la școală fiindcă locuiesc în zone de conflict. În Irak, una din cinci școli a fost distrusă. În Siria, 2 milioane de copii nu mai pot merge la școală. Studiile arată că dacă nu au acces la educație, minorii riscă să fie exploatați prin muncă sau recrutați în grupuri armate și fetele să fie vândute pentru căsătorie.
 

coral