Pe 21 iunie 2020 vom putea vedea din România o eclipsă de Soare, dar numai în faza parțială a ei. Eclipsa începe în jurul orei 8:10 dimineața, are maximul în jurul orei 8:30 și se termină în jurul orei 9, potrivit astro-urseanu.ro.

Eclipsa va avea durată medie de 45 de minute în România. Acoperirea Soarelui de către Lună va diferi în funcție de locul observației, fiind mai mare în sud-estul țării, în județul Constanța și mai scăzută în nord-vest.

Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 0,5 și 4,6%. Acoperirea Soarelui de către Lună va fi mică, iar observarea eclipsei va fi destul de dificilă.

La Cluj, acoperirea Soarelui va fi mică, de doar 1,3%. Eclipsa va începe la ora 8:21:30 și va atinge maximul de acoperire la ora 8:42:29. Șansele de vizibilitate sunt foarte reduse și din cauza vremii, cu cer care ar putea fi mai mult acoperit.

Umbra Lunii va străbate un traseu prin vestul Africii, sudul Arabiei Saudite, India (nu departe de New Delhi), trece munții Himalaya, va ajunge în Tibet, China, Taiwan și se va termina în marea Chinei de Est.

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Doritorii pot privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde.

Cea mai recentă eclipsă parțială de soare care a fost vizibilă de la Gherla a avut loc în urmă cu cinci ani, pe 20 martie 2015.

 

coral