5.000 de angajați din fabricile de medicamente din România nu au avut pauză nici măcar o zi și nicio problemă pentru că în industria farmaceutică există o cultură foarte responsabilă de mediu, sănătate și siguranță, motivează directorul general al societății Terapia Cluj.

Acesta atenționează că în curând se întorc la muncă foarte mulți corporatiști și lucrători industriali, după două luni de pauză, iar mulți sunt îngrijorați pentru sănătatea lor, pe bună dreptate, arată zcj.ro

“Am crezut că este o idee bună să prezint cinci sfaturi de bune practici pe care noi le-am pus în aplicare cu sfințenie în ultimele două luni și care ne-au ajutat să trecem peste această perioada, fără efecte secundare.

Informațiile de mai jos, venite din propria experiență, nu dintr-un manual de igienă, pot inspira șefii organizațiilor medii și mari, mai ales cele care lucrează în clădiri de birouri, spații industriale și situri de producție.

Dacă cineva crede că implementarea măsurilor de mai jos este scumpă, atunci să se gândească la costul izbucnirii unei miniepidemii de coronavirus în propria-i organizație”, avertizează Damian.

1. Numiți un “epidemiolog de serviciu”, cineva din resurse umane, eventual chiar directorul departamentului. Să fie un coleg care să stăpânească minime cunoștințe medicale și despre Covid-19, să fie responsabil pentru starea de sănătate a fiecărui coleg și pentru implementarea tuturor măsurilor de prevenție împotriva coronavirusului.

2. Gadgetul de măsurare a temperaturii este noul prieten al organizației. Un termometru-pistol este suficient, un scaner termic este perfect la organizații mari; cereți administratorilor clădirilor de birouri să instaleze unul. “Epidemiologul de serviciu” va fi instruit cum să interpreteze rezultatele și asupra măsurilor pe care trebuie să le ia.

3. Creați o cultură de a) distanțare individuală, b) etichetă respiratorie, c) igienă a mâinilor. a) Distanțarea individuală de 2 m este mai eficientă decât masca și mănușile, pe care majoritatea angajaților oricum nu le folosesc corect. Regândiți pauzele de fumat și de masă. Evident, veți distribui și măști, și mănuși pe cheltuiala voastră tuturor angajaților. b) Pe câți i-ați văzut că tușesc sau strănută în pliul mâinii? “Epidemiologul” trebuie să instruiască angajații s-o facă. Când 100% dintre angajați o vor face, atunci aveți eticheta respiratorie dorită. c) Creați un reflex prin introducerea unei pauze fazate de spălare / dezinfecție a mâinilor. După un timp colegii o vor face singuri. Nu uitați să cereți administratorilor clădirilor de birouri să instaleze dispensoare de săpun / dezinfectant. Promovați a) b) și c) prin signalistică în toate locurile cu putință.

4. Uniformă / echipament de serviciu, ideal de unică folosință. Dezinfecția totală a spațiilor o dată pe săptămână. Două dintre căile de boltă ale protecției individuale. Prima nu este o glumă, evită transportul virusului de acasă la serviciu și invers. Gândiți-vă la ceva creativ, care poate să stimuleze și sănătatea mintală a colegilor. Cereți administratorilor clădirilor de birouri să facă dezinfecția totală o dată pe săptămână.

5. Testare în organizație, stoc preventiv de medicamente. Ambele discutabile, prima nerecomandată, a doua de-a dreptul interzisă. Cereți sfatul unui specialist în funcție de situația din organizația voastră înainte să cedați ofertelor rețelelor medicale care vă vor tapa de bani coral