Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, vorbește despre cum stresul din această perioadă este cu mult peste cel de anul trecut, deoarece autoritățile ne-au oferit o rază de speranță odată cu apariția vaccinului.

”Toata suflarea oamenilor de afaceri este bulversata; de fapt s-o recunoastem, mediul de afaceri este mai bulversat decat atunci cand s-a dat peste noapte infama 114. Pacat totusi ca putini o spun raspicat.

Suntem bulversati in plus, desigur, pentru ca suntem stresati din cauza pandemiei, mai stresati decat in primavara sau acum un an, pentru ca ne-am pus speranta in vaccinare si ni s-a promis ca vor fi vaccinati peste 10 milioane de romani, iar acum, inainte de booster, am atins doar putin peste jumatate.  

Dupa care a venit vara, distractie si concedii.

In cele 5-6 luni, intre cele doua valuri, in vara, nu s-a facut nimic pentru prevenirea tragediei de acum, nici o urma de intelepciune romaneasca “iarna car si vara sanie”. Nu avem paturi, nu avem medicamente, nu avem suficient personal. 15.037 de cazuri noi astazi.

Creșterea prețurilor, un motiv în plus de stres

Dupa care a inceput criza energetica, usor, ca o adiere. Nimeni de la guvernare nu s-a prins ca se agraveaza, au spus fabricilor sa mearga in piata libera pentru ca pretul se va regla prin competitie sanatoasa. Dupa care a venit vara, distractie si concedii. Si desigur, daca UE la care ne uitam ca la Dumnezeu, n-a spus nimic, noi nu am facut nimic. Acum in plina criza, se ia decizia protejarii consumatorului vulnerabil, desi un calcul simplu demonstreaza ca este mai buna plafonarea; asta pentru ca chiar daca consumatorul vulnerabil va fi protejat de cresterea pretului la utilitati, nu va fi protejat de inflatia gigantica care va veni prin cresterea pretului la produsele si serviciile scumpite de producatorii care platesc de 3 x mai mult la energie electrica si de 6 x mai mult la gaz.

Si ultima gluma reusita, cresterea salariului minim cu 11%, care nu acopera nici macar inflatia cumulata 2019-2021, despre care se asteapta sa sara bine peste 10%. Iata un exemplu ca sa inteleaga guvernantii ca acelora care dau bani la gri nu le pasa de cresterea asta si vor continua practicile pe sub radar, fara probleme. Am un coleg care se intoarce in organizatie. A plecat de la mine, recrutat de altii, de la un net de 2800 lei la unul de 3500 lei – buna crestere! – dar a aflat intr-un tarziu ca a fost angajat pe salariu minim, si restul de la 1400 la 3500, adica 2100, ii lua cash, fara ca angajatorul sa plateasca taxe. Asadar, cu toate taxele incluse angajatorul onest plateste pentru un net de 2800 lei inca 2000 lei taxe, iar angajatorul la gri plateste pentru un net de 3500 lei doar 1000 lei taxe, cand ar fi trebuit sa plateasca 2600 lei – un “castig” de 1600 de lei.

Ca nu ne asteptam de la un guvern la nimic, asta este deja un lucru stiut. Mai grav este insa ca exista influenceri ai guvernului care vin din mediile afaceri si care sunt deopotriva responsabili pentru situatia grava din economie, firava chiar fara crize si acum confruntata cu inflatia, imprumuturile si deficitele acumulate in vreme de pandemie. Vorbesc saptamanal cu directori de fabrici din variate domenii, toti imi spun acelasi lucru: “nu ne intreaba nimeni nimic, avem mii de angajati si aflam de decizii dupa ce acestea se iau!”

Cine sunt acesti influenceri economici, sa ne fie data lista, cu nume si prenume. Sa ne lase si ei in pace si sa plece acasa. Toti”, a spus Dragoș Damian, CEO Terapia. coral