Reprezentanţii asociaţiilor de elevi condamnă măsurile privind redeschiderea unităţilor de învăţământ. Aceştia spun că numărul cazurilor de COVID-19 va exploda în şcoli şi licee, iar capacitatea de testare foarte mică din marile centre urbane va ascunde imaginea reală a evoluţiei epidemiologice.

Reprezentanţii asociaţiilor de elevi din Constanţa, Bucureşti şi Ilfov, Maramureş şi Vâlcea condamnă măsurile privind redeschiderea unităţilor de învăţământ şi spun că numărul cazurilor de COVID-19 va exploda în şcoli şi licee.
 
„Preşedintele (Klaus Iohannis – n.r.) a afirmat faptul că decizia privind suspendarea cursurilor, în contextul creşterii numărului de cazuri va fi luată de Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Concret, şcolile se vor închide acolo unde există în media ultimelor zile, 3 sau mai multe cazuri la 1000 de locuitori. Reprezentanţii elevilor din ţară consideră că măsura va pune în pericol elevii şi tot personalul unităţilor de învăţământ”, spun reprezentanţii asociaţiilor de elevi.
 
Potrivit acestora, suspendarea cursurilor după ce s-au înregistrat timp de câteva zile numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere rapiditatea cu care virusul se răspândeşte în comunitate.
 
Mai mult, spun ei, în marile centre urbane capacitatea de testare este foarte mică, fapt ce va ascunde imaginea reală a evoluţiei epidemiologice din localitatea respectivă şi nu va permite închiderea propriu-zisă a unităţilor de învăţământ într-un timp util, astfel încât să se prevină eventuale focare la nivel şcolilor şi liceelor.
 
„Autorităţile au dovedit în această seară că totul se face cu jumătăţi de măsură. În Constanţa ar putea fi suspendate cursurile dacă am avea 900 de cazuri pe zi timp de mai multe zile, iar atunci va fi prea târziu să vorbim de prevenirea numărului de cazuri. Dacă apare un singur caz într-un liceu, trebuie ca activitatea să fie suspendată, iar DSP să realizeze ancheta epidemiologică imediat. Am aşteptat decizii ferme, dar se pare că am asistat la simple declaraţii, aşa cum s-a întâmplat încă din luna martie”, a declarat Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte Asociaţia Elevilor din Constanţa.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că noul an şcolar începe în 14 septembrie, iar majoritatea elevilor merge efectiv la şcoală. Se au în vedere trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din fiecare localitate, decizia fiind descentralizată local.

coral