Ministrul Educației, Sorin Cîmpaenu, a declarat luni că testele pe bază de salivă vor ajunge în școli de săptămâna viitoare, când elevii vor relua cursurile. Dacă aceștia vor merge fizic la școală și va începe si testarea, se va anunța vineri.

Numărul testelor comandate va fi suficient pentru tesarea de două ori pe săptămână a elevilor, preşcolarilor şi angajaţilor din învăţământ.

„Am avut o discuţie cu reprezentanţii ONAC, iar procedura de achiziţie este în curs de finalizare. Săptămâna viitoare am primit garanţii că vor fi livrate în şcoli, prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza repartiţiei în funcţie de numărul de beneficiari, repartiţie pe care Ministerul Educaţiei a transmis-o către DSU”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Calculul cu privire la numărul dozelor care au făcut obiectul procedurii de achiziţie a fost făcut de DSU pentru o testare de două ori pe săptămână a tuturor elevilor, preşcolarilor şi angajaţilor din învăţământ, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu împotriva Covid-19, a mai precizat ministrul Educației.

Astfel, 70 de milioane de teste de salivă vor fi cumpărate și vor ajunge în școli.

Pentru a reveni la cursuri fizic, copiii trebuiau testați, dar aceste testări se făceau din banii părinților.

S-a ajuns la autorizarea testelor rapide de salivă după discuții între premier și reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului.

coral