Asociația Municipiilor din România, condusă de primarul PNL Emil Boc, lansează un prim atac la guvernul condus de Florin Cîțu, nemulțumită de ordonanța de urgență prin care se modifică peste 20 de acte normative, printre care și Codul Administrativ care amână pensiile speciale ale primarilor.

Asociația atrage atenția că structurile administrației locale nu au fost consultate deși actul normativ le priveau direct.

„Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesănătoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare ,fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformâd astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei. Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative , este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare”, se arată într-un comunicat al Asociației conduse de Emil Boc.

Potrivit unui proiect de OUG privind măsuri fiscal bugetare pentru 2021, pensiile speciale ale primarilor se amână cu un an.

coral