Primarul Emil Boc a declarat că are încredere că și pe durata stării de laertă clujenii vor da dpvadă de simț civic și responsabilitate.

”Vreau să le mulțumesc clujenilor pentru simțul de responsabilitatate, simțul civic de care au dat dovadă în ultimele 2 luni ,pe durata stării de urgență. Am trecut prima etapă, primul hop cu controlul asupra situației. S-au dezinfectat toate blocurile, avem 854 de persoane vârstnice fără aparținători care zilnic beneficiază de sprijin, avem 137 de persoane fără adăpost care sunt în locurile pe care le avem pentru ei.

De asemenea, am preconizat niște măsuri pentru această perioadă care urmează. De exemplu, la Cluj noi nu am închis parcurile pentru că s-au respectat regulile și nu a fost nevoie să le închidem, au fost și rămân deschise. Am dotat școlile cu dispozitive cu dezinfectant. Am achiziționat tablete pentru elevii din familiile sărace, 2098 de copii au primit tablete. Am făcut multe lucuri, practic anticipând ce va urma și suntem pregătiți. În ansamblul, clujenii merită aprecieri”, a spus Emil Boc la ZIUA LIVE.

Primarul a adăugat că este optimist și în ceea ce privește perioada stării de alertă. ”Trecem la etapa responsabilității individuale. Nu am 300.000 de polițiști să pun câte unul în spatele fiecarui cetățean al Clujului. Dacă fiecare avem simț civic sunt sigur că putem să ne protejăm individual și apoi unii pe alții. Evident, ce facem fiecare dintre noi e important, dar avem pregătit și aparatul de intervenție acolo unde va fi cazul. Sunt optimist că se vor respeta regulile, că nu vom ieși în grupuri mai mari de 3 persoane, că nu vom ieși în afara localității decât pentru motivele prevăzute de lege. Pe durata stării de alertă în interitoriul Clujului nu e nevoie de declarații, dar dacă vrei să mergi în altă localitate ai nevoie. Și în privința activităților de cult religios se vor respecta reglementările stabilite, slujbe în aer liber și cu respectarea distanței sociale între cei care participă, iar în cazul ceremoniilor religioase private, cum e un botez, regula este că nu pot fi mai mult de 16 persoane prezente. Nu cred că vom avea probleme mojare nici în perioada următoare”, a spus primarul.

Acesta a făcut referire și la noile reguli, care se aplică în mijloacele de transport în comun. ”Am pregătit pentru luni o hotărâre de consiliu care vizează accesul în mijloacele de transportn în comun. Recomandarea este ca autobuzele până la 8,30 să fie folosite doar de cei care merg la muncă sau au o urgență la medic sau sunt în tranzit, aceasta pentru a putea să respectăm distanțarea socială.

Pensionrăii trebuie să știe că în ultima ședință de CL am majorat plafoanele de gratuități pentru pensionari, de la 1.700 la 2.150 lei pentru toate liniile și de la 1.900 la 2.400 lei pentru o singură linie. Cu mențiunea că dimineața nu pot să utilizeze transportul în comun între orele 6.30-8.30, cu aceste gratuități. De săptămâna viitoare, cei care se califică la acordarea gratuităților pot să se deplaseze la centrele pe care CTP le va anunța pentru a-și putea primi abonamentele, evident cu respectarea distanței pentru a nu crea aglomerări. Este important de știu că acestă măsura se aplică doar pe perioada anului școlar. În perioada vacanțelor nu există limită de timp și la fel nici sâmbătă și duminică. Am insituit regula doar pentru a evita aglomerația în autobuze între orele 6.30-8.30, astfel că atunci gratuitatea nu este operabilă. Poți să mergi cu bilet dacă ai nevoie. Dacă nu ai bilet, plătești amendă. Încercăm să găsim o formă de echilibru între pensionarii acestui oraș, care au venituri mici și gratuitățile acestea sunt bine venite și cei care trebuie să meargă la muncă. Astfel încât să evităm aglomerațiile. Urcarea pe ușa din față se face pentru a avea controlul numărului celor care urcă, șoferul trebuie să vadă câte locuri sunt ocupate și poate opri urcarea peste o anumită capacitate. Începând cu 15 mai, în spații comerciale, mijloace de transport, la locul de muncă și alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii”, a explicat Emil Boc.

coral