Emil Boc, primarul Cluj-Napoca, oraş finalist în competiţia pentru tiltul de Capitală europeană a inovării 2020, a vorbit azi, la forumul anual Eurosfat, împreună cu primarul oraşului Leuven, Mohamed Ridouani, despre inovare, oraşe "verzi", sustenabilitate şi despre democraţia aplicată în relaţia cu cetăţenii.

Potrivit sursei citate, oraşul belgian Leuven a fost desemnat de Comisia Europeană, anul acesta, Capitala europeană a inovării. Cluj-Napoca a fost finalist în competiţie, alături de şase oraşe.

Viziunea lui Emil Boc este una orientată spre mediu.

„Orice primar din Uniunea Europeană trebuie să gândească şi să acţioneze «verde»", a declarat el. Şi, în primul rând să aibă un plan.

„Un obiectiv fără un plan este doar o dorinţă. Noi folosim oraşul ca un laborator de trai. Este important să avem ceva nou, dar inovaţie înseamnă ceva mai bun. Nu putem privi spre viitor reproducând trecutul – asta este părerea mea".

Primarul din Cluj-Napoca a subliniat că transformarea prin care a trecut oraşul, şi care continuă în această direcţie, este una firească. „Trebuie să lucrăm astfel încât să avem un ecosistem, nu un ego-sistem".

Pe lângă reţeaua de autobuze electrice, de reduceri de taxe pentru cei care construiesc clădiri sustenabile, a fost dezvoltat şi serviciul public virtual. "Avem 524 de funcţionari publici care oferă asistenţă video online. Am lucrat două luni pentru platformă şi acum ei oferă astfel de servicii, iar oamenii nu mai vin să îşi discute problemele la primărie".

Leuven este un model pentru Cluj-Napoca privind strategia de inovare.

„Principala lecţie învăţată de Cluj-Napoca de la Leuven a fost capacitatea de a aduce laolaltă toate părţile interesate din oraş, inclusiv cetăţenii, în procesul de a atinge un obiectiv. Obiectivul a fost un oraş sănătos, o calitate bună a vieţii, cu proiecte concrete în orice domeniu, nu doar inovaţie", a declarat Boc.

coral