Supărat pe faptul că Guvernul Dăncilă încă nu a întocmit un buget pe anul 2019, primarul municipiului Cluj-Napoca a răbufnit la adresa administrației de la Palatul Victoria.

Edilul reproșează Guvernului că nu a stabilit nici măcar o „schemă generală” și este nemulțumit de faptul că municipiul va pierde din nou circa 28 de milioane de euro din bugetul local.

„Fără buget nu putem face nimic, eu nu știu ce se întâmplă în țara asta! Nu este ușor să faci un buget, dar este inadmisibil faptul că suntem deja în 10 ianuarie, și nu s-a discutat nimic, nu știm măcar niște chestii principiale. Îl depunem (n.r. proietcul de buget) la Parlament până în 20 ianuarie, și, între 20 ianuarie și 1 februarie, îl adoptă Parlamentul, după care merge la promulgare și în 15 februarie îl avem în Monitorul Oficial.

Din 15 februarie, administrațiile locale au la dispoziție 45 de zile să își adopte bugetul. Măcar o schemă generală, dar nu știm nimic, nu știm nici pe ce cote să contăm. Am pierdut 28 de milioane de euro anul trecut, dar vom pierde și anul acesta”, a tunat primarul, la un post de radio local.

Acesta mărturisește că a sesizat o „șmecherie măruntă” prin prisma lipsei unui proiect de buget, iar administrația locală ar urma să primească cu 2% mai puțin din cotele din impozitul pe venit care se întorc la Primărie.

„Deja pierdem în fiecare lună, în raport cu anul trecut. Aici e o șmecherie măruntă pe care am observat-o. Anul trecut au fost 43% cotele din impozitul pe venit care se întorceau la Primăria Cluj-Napoca, din tot ce se plătește impozit pe venit. Acum, neavând un buget, mergem la Legea administrației publice, unde cota este de 41%. Deci noi nu primim pe legea bugetului din anul anterior, ci după o lege care este în vigoare, așadar primim mai puțin cu 2%.

Noi am cerut să primim 60% din noul buget din impozitul plătit de clujeni, pentru a păstra nivelul din 2017, altfel pierdem 28 de milioane de euro în fiecare an. Nu numai că nu primim, dar ni se va lua și din ce ni se cuvenea sub formă de venituri care trebuie să vină la bugetul local din cotele defalcate din impozitul pe venit. Degeaba ne agităm să facem locuri de muncă și salarii mari, banii nu rămân la noi. Vedeți că nevoile și costurile sunt mari, un exemplu ar fi exproprierile”, a precizat Emil Boc.

Sursa: monitorulcj.ro

coral