Epidemiologul Octavian Jurma a afirmat că valul 4 al pandemiei de COVID-19, în care tulpina indiană Delta este dominantă, „nu va fi atât despre numărul de cazuri noi, cât despre numărul de internări și decese”.

Cum stă România la 3 săptămâni de la debutul valului 4? „Foarte prost”, spune epidemiologul, care se teme că ne aflăm „în scenariul pesimist al unui val 4 la fel de grav ca valul 3”. El avertizează și că „vom plăti un preț aspru pentru indolența față de campania de vaccinare, noi în vieți, iar politicienii în voturi”.

De asemenea, Octavian Jurma consideră că este momentul ca din această săptămână „să revenim la măsurile de protecție non-farmaceutică prin care am reușit să navigăm nevătămați și valurile precedente (mască, igienă, distanțare). La aceste măsuri putem adăuga și criteriul vaccinării pentru a participa la anumite evenimente sociale, având în vedere ca tulpina Delta este atât de infecțioasă încât poate face chiar și din cei vaccinați o sursă de infectare pentru câteva zile.”

coral