Eroii nu există doar în filme, ci îi găsim printre noi și, de cele mai multe ori sunt deghizați în oameni simpli, care își duc copiii la școală sau stau la rând la magazin să își plătească cumpărăturile. Acești oameni însă, odată ce își iau uniforma, devin eroi.

BZC vă prezintă acești „eroi dintre noi” într-o serie de articole care vor avea în centru medici, polițiști, pompieri sau orice alte persoane care prin munca lor fac lumea puțin mai bună.

Ramona Bodea are 35 de ani și este agent de poliție în cadrul Poliției Rutiere Huedin. Pe lângă meseria ei, Ramona este o femeie calmă, o soție iubitoare și o mamă înțelegătoare.

„Sunt o persoană calmă și analitică. Nu sunt nici impulsivă, nici recalcitrantă, iar asta consider că mă ajută în meseria mea. Fiindcă dacă cel cu care interacționez este agitat, recalcitrant, personalitatea mea calmă mă ajută să duc comunicarea la un nivel mult mai stabilit, iar asta ajută la orice intervenție, orice eveniment, pentru ca lucrurile să decurgă mai lin”, a mărturisit Ramona Bodea.

De la educatoare la agent de poliție

Soarta a făcut ca Ramona să ajungă agent de poliție, iar acum, după ani de zile de când poartă uniforma de poliție, spune că lucrurile nu puteau să se așeze mai bine.

„Am absolvit liceul pedagogic și am fost o perioadă educatoare. Eram în drum spre examenul de titularizare când am auzit la radio un anunț în legătură cu încadrările directe, așa că mi-am încercat norocul. Mi-am dat seama în timp că nu puteam să aleg o meserie mai frumoasă, care mi se potrivește de minune! Nu m-aș vedea făcând altceva”, a mărturisit agentul de poliție.

De asemenea, Ramona spune că pregătirea pedagogică a ajutat-o să practice meseria de polițist.

„Cred că a fost cel mai bun profil de liceu pe care îl puteam urma. Pregătirea aceasta m-a ajutat să fiu mai deschiscă spre partea psihologică, să înțeleg mai bine oamenii, să empatizez mai bine cu ei. Dar meseria asta depinde foarte mult de cum ești tu ca persoană. Trebuie să îți placă ceea ce faci. Dacă nu îți place, nu ai rezolvat nimic, orice pregătire ai avea”, a adăugat tânăra.

Mesajul care i-a rămas în suflet

Meseria de polițist implică și foarte multă înțelegere și empatie. Într-una dintre intervențiile la care a participat, Ramona a dat dovadă întocmai de înțelegere și de empatie, motiv pentru care l-a scurt timp a primit un mesaj care i-a rămas în suflet.

„Fiind o meserie foarte dinamică, în fiecare săptămână se întâmplă ceva memorabil. Dar, îmi amintesc cu drag de o întâmplare care a avut loc anul trecut, undeva prin luna august. Am avut o intervenție la un accident cu victime. Persoanele implicate erau din alt județ. Fiind persoane care s-au trezit într-un județ străin, unde nu cunosc pe nimeni, cu mașina distrusă și cu doi copii mici, i-am ajutat. Am dat telefoane, le-am oferit cât ajutor am putut. Apoi mi-au trimis un mesaj în care mi-au zis că a fost cea mai frumoasă legătură pe care au avut-o vreodată cu poliția. M-a făcut să mă simt bine, deoarece, de obicei, oamenii sunt reticenți față de poliție. Poate părea un lucru minor, dar pentru mine a fost un mesaj foarte important”, a mărturisit Ramona.

„Nu este important dacă ești femeie sau bărbat în această meserie”

Ramona spune că de-a lungul timpului a observat că oamenii tind să considere că oamenii percep femeile-polițist ca fiind nepricepute la meseria lor. Totuși, experiența ei de 15 ani în poliție i-a arătat că munca în echipă este mereu importantă, indiferent că ești femeie sau bărbat.

„În general suntem percepute ca fiind frumoase și atât. Foarte puține suntem percepute ca pricepute la meserie. Nu cred că este important dacă ești femeie sau bărbat în această meserie. Fiecare situaţie  diferă, facem o muncă în echipă și nu cred că eu aș putea să gestionez mai bine sau mai puțin bine o situație decît un coleg bărbat sau viceversa. Uneori este importantă forța fizică, alteori calmul și empatia contează. E muncă în echipă și nu depinde de unul singur niciodată”, a adăugat agentul de poliție.

O mamă polițist nu e ca orice altă mamă

Ramona este căsătorită și are un băiat de șapte ani. Munca ei nu este una ușoară, iar faptul că are parte de înțelegere și dragoste din partea familiei o ajută să își facă și mai bine treaba.

„Lucrez în schimburi și mă mai duc la urgențe, iar, uneori, cred că pentru o femeie care practică această meserie, aceasta e cea mai grea parte, să stai departe de familie. Ei mă înțeleg, dar uneori e greu pentru mine când nu pot fi acolo, când trebuie să plec, când e nevoie să găsesc pe cineva să stea cu copilul. Cred că acest program e mai dificil pentru mine decât pentru ceilalți. Ceilalți îl iau ca atare și gata”, a explicat Ramona.

A rămas la Huedin

Ramona Bodea este de loc din județul Bihor și a fost repartizată la Huedin. În timp, ar fi putut să se mute, dar a vrut în primul rând să învețe cât mai multe aici, apoi și-a construit o viață aici și a rămas.

„Am rămas la Huedin pentru că în primii doi ani am fost la ordine publică, apoi m-am mutat la rutieră și mă gândeam să mă întorc acasă. Dar am văzut cum merg lucrurile, cât de frumoasă e linia de poliție rutieră. Eram și mai tânără și vedeam lucrurile altfel. Așadar am ales să rămân și să învăț cât mai multe lucruri. Între timp mi-am făcut aici prieteni, mi-am făcut o familie și nu am mai plecat. Dar nu am regretat nici măcar o secundă că am rămas”, a mărturisit Ramona.

  coral