Euro a ajuns să valoreze exact un dolar marți pentru prima dată în ultimii 20 de ani după ce decizia Rusiei de a închide pentru reparații gazoductul Nord Stream 1 a dus la o nouă prăbușire a încrederii investitorilor în Europa, relatează Markets Insider și Euronews.

Paritate dolar-euroFoto: PhotoAlto / Profimedia Images

Euro s-a depreciat deja cu 12% față de dolar de la începutul lui 2022, în parte datorită așteptărilor ca Rezerva Federală a Statelor Unite să majoreze mai rapid dobânzile de referință decât Banca Central Europeană, deși ambele bănci centrale sunt într-o cursă contracronometru de a ține sub control presiunile inflaționiste.

Săptămâna aceasta moneda UE s-a confruntat cu noi presiuni după ce Gazprom a închis gazoductul Nord Stream 1 timp de 10 zile pentru operațiuni de mentenanță de rutină. Deși acest tip de activități sunt obișnuite la rafinării și conductele ce livrează gaze naturale, guvernele europene se tem că Moscova nu va redeschide gazoductul, ceea ce ar putea duce la o explozie a prețurilor energetice din Europa.

Până acum Rusia a sistat total sau parțial livrările de gaze naturale către 12 țări membre ale Uniunii Europene, printre care Polonia, Bulgaria, Olanda, Danemarca, Franța și Germania.

Euro, sub presiune din cauza îngrijorărilor legate de gazele rusești

Miercurea trecută președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat blocul comunitar să se pregătească pentru o oprire totală a livrărilor de gaze naturale din Rusia, un avertisment reiterat duminică și de ministrul francez al Finanțelor Bruno Le Maire.

Catalizatorul final a venit marți, când un indice ce măsoară încrederea mediului de afaceri german în economie s-a prăbușit la minimul ultimilor 10 ani, coborând până la -53,8, aproape dublu față de -28 în luna iunie.

Deprecierea puternică a monedei euro înseamnă că firmele și consumatorii europeni vor plăti mai mult pentru bunurile și serviciile de import, în timp ce exporturile europene devin mai ieftine pe piețele internaționale.

Aproape jumătate din toate bunurile importate în zona euro sunt facturate în dolari, comparativ cu mai puţin de 40% în euro, arată datele Oficiul european de statistică, Eurostat.

Consecințele deprecierii euro

De exemplu, petrolul şi gazele sunt plătite în mod tradiţional în dolari, iar preţul pentru aceste două materii prime a explodat în ultimele luni, ca o consecinţă a războiului din Ucraina.

„Bunurile importate devin mai puţin competitive, concurează între ele şi deci devin mai scumpe, ceea ce alimentează inflaţia şi erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor”, susţine Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po.

Pentru companii, efectele deprecierii euro diferă în funcţie de cât de dependente sunt acestea de comerţul exterior şi de energie. „Companiile care exportă în afara zonei euro profită de pe urma deprecierii euro pentru că preţurile lor devin mai competitive atunci când sunt convertite în dolari", spune Philippe Mutricy, director de cercetare la banca Bpifrance.

„În schimb, companiile orientate spre importuri sunt dezavantajate”, explică el.

Potrivit indicelui de paritate euro/dolar realizat de agenția Bloomberg, moneda europeană a atins marți un punct de minim de 0,9999 dolari înainte de a înregistra o revenire modestă până la 1,055 dolari la momentul publicării acestui articol. coral