Cătălin e un turdean, în vârstă de 46 de ani, care aşteaptă să fie consultat la I.M.L.Cluj. Povesteşte că a fost „răsplătit” cu o bătaie pe cinste, de către un vechi cunoscut de-al său, Bogdan, doar pentru că l-a dus pe acesta până acasă după o sindrofie, unde omul s-a făcut „muci”. Cătălin spune că, ajuns la domiciliul lui Bogdan, acesta a refuzat să plătească taxiul, după care l-a atacat cu un cap în arcadă! La rândul său, Bogdan afirmă că adevărul e undeva pe la mijloc – considerându-se, la rândul său, cel agresat de către Cătălin!

În dimineaţa zilei de luni, 11 ianuarie, Cătălin – turdean, familist şi om cu prea mult suflet, după cum se va vedea ceva mai târziu – aşteaptă,  la I.M.L. Cluj, să fie consultat de către legişti. Mărturiseşte, simplu, că a încasat o bătaie destul de serioasă, pentru că a vrut să facă un bine ajutând un om băut! Însă, acesta a înţeles invers situaţia şi l-a luat, urgent, la bătaie!

Explică turdeanul: „Sâmbătă seara mă aflam, cu soţia şi cei doi copii ai noştri, la un coleg de serviciu – om cu casă şi curte, la rândul său tată a doi copii –  şi ne distram acolo, temperat, după ce făcusem şi nişte grătare. La un moment dat, gazda l-a invitat la noi pe un amic de-al lui, Bogdan. De acesta eu m-am îndepărtat cu câteva luni în urmă, fiindcă respectivul e un băutor „fruntaş” – şi, după nişte pahare, luate cu frecvenţă maximă, devine extrem de violent. Tocmai de aceea nu am privit cu ochi buni venirea lui, mai ales că alături de noi se aflau şi familiile noastre.” Cătălin arată că, mai departe, cele mai negre presimţiri ale lui s-au împlinit: Bogdan a venit, în jurul orei nouă, şi a început să bea mult, repede şi numai tărie – practic în stilul „smuls”, care l-a „consacrat”!

Explică apoi bărbatul, încruntându-se: „Practic, în 45 de minute a ajuns deja „muci”… La un moment dat a vrut să meargă la baie, dar a căzut, cu cele peste 120 de kg ale sale şi a dat cu capul de măsuţa din hol, de scaune, după care – fapt care a pus capac situaţiei – a urinat pe el, în timp ce se afla pe canapea. De asemenea, furios, a distrus o mulţime de obiecte aflate în casa colegului meu! Şi, totul, sub privirile îngrozite ale soţiilor noastre şi a celor patru copii.

Aşa că l-am scos în curte, să se mai răcorească – însă acolo a făcut-o din nou lată: s-a prăbuşit peste gardul vecinilor, făcându-l praf! Văzând că situaţia se înrăutăţeşte, amicul meu a chemat un taximetru şi chiar şi taximetristul a rămas cu noi vreo cincisprezece minute, dornic să-l determine să-şi mai revină puţin! Dar Bogdan, nu şi nu, că nu vrea să plece acasă! L-am urcat cu greu în maşină şi l-am însoţit până aproape de locuinţa lui, în parcarea blocului – asta după ce, tot drumul, ne-a înjurat că nu vrea acasă, ci vrea să bea mai departe, la o benzinărie din vecini!” Iar conflictul violent s-a declanşat în momentul când Cătălin l-a rugat pe Bogdan să plătească transportul, pentru ca apoi el să se întoarcă la copiii şi soţia sa, care-l aşteptau acasă la prietenul comun: „Pe neaşteptate, cu o violenţă şi forţă de care nu-l credeam capabil în situaţia în care era, Bogdan mi-a ars un pumn şi un cap, direct în arcadă, umplându-mă imediat de sânge! Am căzut la pământ, iar ochelarii mei „Ray Ban”, în valoare de 3.500 de lei – cu lentile cu tot –  s-au făcut şi ei ţăndări.

Acum sunt pe nasul meu, lipiţi peste tot cu scotch, după cum vedeţi şi dumneavoastră. Vreau să vă mai spun ceva: asta e pentru a doua oară în care Bogdan mă pune într-o astfel de situaţie, după ce-a mai comis-o în urmă cu circa şase-şapte luni, incident după care m-am hotărât s-o rup complet cu el. Mai ales pentru că omul circulă, băut, cu maşina, prin oraş, fiind un adevărat pericol public. Interesant, a avut până acum doar accidente minore, dar din toate necazurile provocate de alcool a ieşit, în mod ciudat, fără probleme.” Nu-şi încheie bine fraza turdeanul şi acesta este poftit în cabinetul de consultaţii, de unde se întoarce, ţinând în mână un certificat în care legiştii i-au recomandat între opt şi nouă zile de îngrijiri medicale. Explică apoi, înainte să plece: „Nu-l iert, pentru ravagiile pe care le-a făcut în casa omului, pentru ochelarii mei distruşi – dar şi pentru că nici măcar nu m-a sunat ca să-şi ceară scuze pentru tot ce-a făcut sâmbătă”! După care  salută respectuos şi părăseşte, cu paşi mari, instituţia…

A doua zi, marţi, 12 ianuarie, la I.M.L. Cluj îşi face apariţia şi Bogdan. Îl recunosc imediat, după datele corporale – şi după faptul că a menţionat că e din Turda. Prezintă, la rândul său, câţiva hematomi vineţii, în jurul arcadei…

Se arată foarte surprins când îi relatez câteva elemente din „isprăvile” sale de sâmbătă, dar se redresează, rapid, spunându-mi misterios: „Adevărul e întotdeauna pe la mijloc!”

Apoi, devine ceva mai concret, arătând că, într-adevăr, s-a îmbrâncit puţin cu Cătălin – însă şi el a încasat un picior, în ochi, de la acesta, fapt care l-a determinat să reacţioneze cum a reacţionat.

Şi, apoi, parcă plictisit să mai dea multe detalii, concluzionează: „Amândoi am fost în stare de ebrietate, astfel că, sincer, şi eu mă mir cum de-şi mai aminteşte ce s-a petrecut, fiindcă era în aceeaşi stare ca şi mine. Oricum, la rândul meu voi face plângere împotriva lui – pentru lovire şi alte violenţe”. La final, pe baza urmelor de violenţă de pe faţă, legiştii i-au eliberat lui Bogdan un certificat, în care i-au recomandat şi lui câteva zile de îngrijiri medicale – însă mai puţine decât lui Cătălin. coral