Doi tineri constructori – în vârstă de 26 şi 27 de ani – au fost bătuţi, crunt, weekend-ul trecut, în comuna Suatu şi în municipiul Turda. Primul a fost bătut, sâmbătă, de trei ciobani, la magazinul sătesc din Suatu, după ce le aruncase acestora, la beţie, nişte cuvinte grele, iar tânărul din Turda a fost atacat dumincă, în maşina sa, de către interlopul “Dolaru`” şi un complice. Victima, după ce a încasat pumni şi picioare, a fost jefuită şi de banii pe care-i avea în bord!

„M-au bătut trei foşti colegi de clasă – fiindcă le-am cerut o bere!”

Emilian, un tânăr în vârstă de 26 de ani aşteaptă, luni, 12 aprilie, la prima oră a dimineţii, să fie poftit în cabinetul de consultaţii al I.M.L. Cluj.  Are faţa brăzdată de julituri şi îşi duce în permanenţă mâna la coaste, cu o grimasă de durere, extrem de sugestivă. Mărturiseşte apoi, sincer, că jumătate din vină îi aparţine, deoarece sâmbătă, la orele amiezii, bea, în faţă la magazinul sătesc din Suatu, situat chiar în proximitatea sediului poliţiei. Însă, ghinion, banii i se terminaseră. Explică acesta mai departe:

„Aveam un chef teribil de băutură şi atunci i-am rugat, pe trei foşti colegi de clasă, din „generală”, aflaţi şi ei acolo, să îmi ofere o bere. Am vorbit, ce-i drept, mai urât cu ei – dar îmi permiteam acest lucru, fiindcă am fost colegi. Ei sunt actualmente ciobani în satul Aruncuta, n-au mai continuat şcoala – cum, de altfel, nici eu n-am făcut-o. Erau, la rândul lor, băuţi. Totuşi, mi-au adus o stică cu bere, dar, imediat după aceea au tăbărât pe mine şi m-au luat la tocat, cu pumnii. N-au ştiut de glumă şi s-au supărat pentru modul cum le-am vorbit. Apoi, după bătaie n-am avut altceva de făcut decât să parcurg cei câţiva metri care despart magazinul de sediul poliţiei – şi să depun plângere pe numele lor. Iar poliţiştii, la rândul lor, m-au trimis la I.M.L. Cluj, ca să-mi scot certificat.” Nu-şi isprăveşte bine fraza şi tânărul este poftit în cabinetul de consultaţii. Se întoarce, rapid, cu un certificat în care legiştii i-au recomandat o săptămână de îngrijiri medicale. Şi, înainte de a părăsi instituţia medicală clujeană, acesta concluzionează:

„Sincer, nici nu ştiu ce să fac: să merg mai departe împotriva lor  – sau să-i iert, fiindcă sunt pus într-o situaţie delicată şi, în acelaşi timp, neobişnuită pentru mine! Dar o să mă decid eu, pe parcurs”! Apoi, împăturindu-şi hârtia, salută politicos şi dispare…

„În maşină, mi-au luat cheile din contact, m-au bătut şi apoi jefuit”

La doar câteva minute după ce tânărul din Suatu părăsise sediul I.M.L. Cluj, în sala de aşteptare a institutului şi-a făcut apariţia un alt tânăr, la fel de dezorientat  ca şi celălalt. Mi-a mărturisit că prenumele lui e Călin, are 27 de ani şi locuieşte în muncipiul Turda. Ins îngrijit şi spălăţel, e însoţit de iubita lui, care-l mângâie şi sărută, cu deosebită afecţiune, îmbărbătându-l mereu.

Întrebat de reporterul BZC, ce „vânt” l-a adus la I.M.L. Cluj, acesta mărturiseşte că, nici mai mult, nici mai puţin decât o bătaie, însoţită de tâlhărie, petrecută în faţa unui bar din municipiu. Apoi începe, cu amabilitate, relatarea întregii tărăşenii: „Aseară, tocmai urcasem în maşina personală, parcată în faţa barului „Tamira”, şi m-am trezit cu doi inşi, apăruţi, ca din senin, peste mine, în maşină. Unul era un interlop, poreclit „Dolaru`” iar celălalt un prieten de-al lui, pe care nu-l cunosc.  Efectiv, mi-au scos cheile din contact şi apoi m-au luat la bătaie, cu pumni şi picioare, chiar în acel spaţiu închis al maşinii. Mi-au zburat doi dinţi din lucrarea dentară şi mi-au provocat mai multe vânătăi, pe tot trupul, fiind salvat, practic, de o maşină de poliţie, care a trecut întâmplător pe acolo, speriindu-i pe indivizi. Aceştia au fugit, iar eu am putut să mă prezint, imediat, la poliţie, şi să le fac plângere pentru lovire sau alte violenţe şi tâlhărie. Asta, pentru că, totuşi, cei doi apucaseră să cotrobăiască în bordul maşinii şi să-mi ia de acolo suma de 86 de lei.”

Curând, Călin este poftit în cabinetul de consultaţii. Se întoarce cu un certificat, în care legiştii i-au recomandat trei zile de îngrijiri medicale. Însă, totodată, i-au făcut recomandarea să se prezinte de urgenţă la un dentist, pentru a-i fi evaluată lucrarea distrusă şi, apoi, să se întoarcă la I.M.L. pentru suplimentarea, pe certificat, a zilelor de îngrijiri. La final, pregătindu-se să plece, tânărul adaugă, la fel de supărat:

„Nu-i pot ierta, fiindcă mi-au distrus lucrarea, costisitoare şi, pe deasupra, m-a deranjat faptul că au intrat, aşa, tam-nisam, peste mine, ca să mă jefuiască! De aceea trebuie să plătească pentru fapta lor!”  coral