Întâmplare incredibilă în Cluj-Napoca, miercuri, 5 mai: doi hoți profesioniști, prinși cu obiectele furate, chiar la ei acasă, l-au bătut fără milă pe unul dintre păgubași pentru că acesta le-a arătat obrazul, reproșându-le gestul! Însă, de acum, acțiunea lor va avea urmări: victima a fotografiat la domiciliul lor zeci de conducte, furate de către aceștia, de pe șantierul unei firme care face legăturile de apă, între municipiu și Valea Chintăului, pe care le va arăta firmei. Totodată, va face plângere pentru furtul – iertat inițial – dar și loviri și amenințare!  

Sorin este un tânăr inteligent și dezghețat, în vârstă de 24 de ani, tată a doi copii, care de câțiva ani lucrează la o fabrică de procesat pește din Marea Britanie. Joi, 6 mai a.c., cu o autoironie deloc disimulată, îmi mărturisește, în sala de așteptare a I.M.L. Cluj, că, la doar o zi după întoarcerea în țară, a încasat o bătaie incredibilă, de la două persoane pe care le cunoștea bine, de peste douăzeci de ani, vecine cu niște rude ale sale! Își începe acesta, intrigat, halucinanta povestire: 

“Ieri, mă întorsesem în țară, împreună cu soția și copiii, după mai bine de un an de lipsă din țară, ca să putem să ne finalizăm casa din comuna Chinteni, la care muncim de ani de zile. Dar, ajuns acasă, am aflat de la tata o veste șocantă. Mi-a povestit că închiriase, cu ceva vreme în urmă, o schelă, de la doi vecini ai unei mătuși, care locuiește pe Valea Chintăului, din câte am înțeles, astăzi cartier al Clujului. Și, după ce a terminat lucrările importante, tata i-a chemat pe cei doi ca să-și demonteze schela – pentru care, menționez, plătise cinstit chirie! Dar aceștia s-au arătat curioși să vadă cum au ieșit lucrările și, profitând de ocazia de a umbla prin camere, au lăsat deschis geamul de la living, situat la parter. Apoi, noaptea, profitând de faptul că nu locuiește încă nimeni acolo, s-au întors și au furat scule în valoare de peste o mie de euro…”  

Nu-și isprăvește vorba și, în sala de așteptare, își face apariția chiar tatăl tânărului, la rândul său un om extrem de politicos și cu frica lui Dumnezeu, care se arată dispus să-mi relateze sitația, inedită, la care s-a ajuns. Așa că preia, din zbor, de la fiul său, continuarea poveștii: 

“Suspectându-i de la bun început, am sunat urgent la rudenia noastră de pe Valea Chintăului, pe care am rugat-o să facă un pic pe detectivul și să vadă dacă nu cumva sculele noastre sunt la vecinii săi. Aceasta mi-a transmis, rapid, că le-a văzut în mașina lor – dar să mă grăbesc să ajung acolo, fiindcă vor precis să le facă pierdute, adică să le ducă la vânzare. Așa că am zburat, nu alta, până acolo și i-am blocat, în ultima clipă, tocmai când intenționau să iasă cu mașina pe poartă. Și i-am obligat apoi să deschidă portbagajul. Au făcut-o cu greu, dar numai după ce a venit poliția… Și-au cerut mii de scuze, recunoscând că au greșit, iar eu, om credincios, membru al cultului penticostal, care n-am avut vreodată de-a face cu autoritățile, i-am iertat și nu am continuat acțiunea. Asta pentru că prejudiciul a fost recuperat și, de asemenea, a contat și faptul că sunt și vecini cu rudenia mea, dar și acela că ne cunoaștem de mult timp.”

Reintră în rol Sorin, care începe, cu același aplomb, relatarea întâmplării, de pe urma căreia s-a ales cu o bătaie serioasă:

“Și, a doua zi, miercuri, am mers întreaga familie la rudenia noastră de pe Valea Chintăului, unde i-am întâlnit pe frații care ne-au furat sculele… Nu m-am răbdat și le-am bătut obrazul, făcându-i direct hoți, mai ales că noi băuserăm de-a lungul anilor niște cafele împreună, crezându-i, cât de cât, amici.”

Însă, se pare, cei doi frați nu i-au gustat reproșul și, considerând că tânărul e pus pe scandal, l-au atacat cu sălbăticie, chiar în timp ce le vorbea, pe scările casei. Povestește, în continuare, Sorin:

“Unul dintre cei doi frați a venit din spate și m-a prins de picior, trântindu-mă la pământ. Apoi, ambii, până la intervenția familiei mele, mi-au ars vreo șase șuturi – numai în zona capului! Tata a sunat, atunci, la poliție iar autoritățile și-au făcut, urgent, apariția. Însă, spre marea mea surprindere, ne-au amendat și pe noi, nu numai pe ei, pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Apoi mi-au recomandat să mă prezint la I.M.L., ceea ce am și făcut.” Intervine din nou în discuție tatăl tânărului, cu o poveste-bombă, legată de cei doi frați: “Acuma, vă dați seama cum m-am simțit, ca tată, să-mi văd copilul încasând numai bocanci în cap! Așa că, pe lângă faptul că voi face plângere pentru furtul de scule din locuința din Chinteni, deși inițial îi iertasem, fiul meu va face plângere și pentru lovire sau alte violențe! Plus că mai există un aspect: Sorin a fotografiat, în spatele curții lor, vreo douăzeci de conducte, uriașe, pe care cei doi le-au furat de pe șantierul unde se face conexiunea între rețeaua de apă a Clujului și localitatea Chinteni. De asemenea, cei doi dețin și sute de borduri de la drumuri, furate noaptea, cu o dubiță, cu care se deplasează permanent prin zonă!”

Curând, tânărul este poftit în cabinetul de consultații. Se întoarce cu un certificat în care legiștii i-au recomandat, deocamdată, trei zile de îngrijiri, urmând ca, după ce tânărul își va face explorări tomografice acestea să fie suplimentate, în caz că vor fi descoperite anumite leziuni interne, la cap. Și, înainte de a părăsi  instituția medicală clujeană, tânărul îmi împărtășește o nouă supărare, majoră, a sa:

“Acuma cei doi amenință că-mi vor bate și viola soția, dacă facem plângere… Așa că în acest caz va mai fi o plângere, a patra: cea de amenințare, la adresa soției mele!” coral