Un caz tipic românesc, á la Mioriţa, s-a petrecut, în urmă cu câteva zile, în localitatea clujeană Filea de Jos! Vasile Popa, un sătean în vârstă de 55 de ani,  s-a gândit să le facă un bine vecinilor şi le-a permis, pe întreaga perioadă cât e plecat, la muncă, în Italia, să-i ocupe grădina şi să o folosească în scopuri agricole! Când colo, la o scurtă întoarcere acasă, s-a trezit cu grădina transformată în fermă, căile de acces blocate şi grajdul mustind de animale. Iar când le-a cerut vecinilor socoteală, aceştia, pur şi simplu, l-au luat la bătaie!

Facerea de bine s-a dovedit…total nocivă pentru un bărbat cumsecade, din localitatea Filea de Jos! Vasile Popa lucrează de mai multă vreme în Italia – şi se întoarce, anual, în concedii, la casa părintească. 

 Aşteptând, la I.M.L.Cluj, să fie consultat de către medicii legişti, acesta, cu o crestătură vizibilă pe gât şi alte vânătăi pe corp, recunoaşte amar că a făcut o greşeală de calcul, care l-a adus la unitatea medicală clujeană. Explică el: „Am zis că ar fi păcat ca, pe toată durata şederii mele în Italia, să-mi las grădina – cu o suprafaţă de circa 75 de ari – să rămână necultivată şi să se sălbăticească, aşa că i-am încredinţat-o unui vecin, Marius, pe care-l consideram cumsecade. Desigur, cu obligativitatea s-o cultive, s-o îngrijească şi, aşa cum e normal,  să-i culeagă roadele. Însă, anul trecut, am rămas interzis când am constatat că respectivii îşi păşteau animalele acolo – şi nu numai ale lor – ţinându-le în grajdul meu! Totodată, ridicaseră un gard şi făcuseră şi o portiţă, păzită de un câine rău, care-mi împiedica total accesul în grădina mea…

Să nu mai zic de o mulţime de acareturi, depozitate acolo: tractor, butoaie pentru ţuică de prune, plug, un morman de pietriş. Practic, fusesem deposedat, samavolnic, de proprietate!”

Bărbatul afirmă că le-a pus în vedere să părăsescă, degrabă, locul şi vineri, 2 aprilie, s-a prezentat acolo să vadă dacă familia vecinului i-a urmat îndemnul. Când colo, stupoare: acareturile se înmulţiseră, iar dl. Marian îşi adusese, pe deasupra, şi ajutoare – nişte proprietari de animale  – după ce-l prezentase acestora ca pe un intrus, fără vreo legătură cu terenul respectiv! Explică, în continuare,extrem de supărat:

„Şi, membrii acelei familii l-au crezut pe cuvânt şi, în consecinţă, m-au atacat şi m-au bătut bine! Iar eu am sunat de urgenţă la 112, astfel că după câteva minute şi-a făcut apariţia un echipaj de poliţie, direct de la Turda. Însă, culmea, agresorii s-au apucat să mă ameninţe şi faţă de poliţişti, fără să le pese de ei, dornici să mă bată din nou! Aşa că le-am făcut plângere penală, pentru loviri şi alte violenţe şi abuz de posesie”.

Nu apucă să-şi încheie bine fraza şi dl. Popa este invitat în cabinetul de consultaţii. Se întoarce, la scurt timp, ţinând în mână un certificat medico-legal. Şi, după ce-l vâră cu grijă într-o geantă, înainte de plecare, acesta concluzionează:

„Acum sunt hotărât să-mi recuperez, culmea, propria grădină şi să-mi refac şi calea de acces la stradă! O voi, face, indiferent câţi bani şi energie o să consum în acest sens!”

coral