În cursul zilei de marţi, 2 iunie a.c. d-na Veronica coboară, cu dificultate, treptele Institutului de Medicină Legală din Cluj, pentru a ajunge la cabinetul de consultaţii. Îmi mărturiseşte că piciorul stâng îi e fracturat, de pe urma unui accident avut, cu circa patru luni în urmă, în spălătoria benzinăriei Lukoil din cartierul clujean Plopilor. Iar, la o săptămână după incident, piciorul i-a cedat din nou, producându-se şi o a doua fractură – pe lângă deschiderea primei – victima ajungând pe culmile disperării şi ale suferinţei! Fără ca angajaţii LUKOIL să o sune şi să o întrebe, măcar, de sănătate!

Femeia în vârstă de 52 de ani se aşează cu greu pe bancheta sălii de aşteptare, apoi îşi începe relatarea întâmplării care – consideră ea- a nenorocit-o, producându-i o infirmitate pe viaţă: „În noaptea respectivă, pe la ora 22.00, am intrat în spălătoria cu fise a benzinăriei şi, după ce am parcat maşina în spălătorie, am coborât încercând să ies prin spaţiul minuscul care despărţea maşina de peretele mobil.

Acolo, jos, era un fel de furtun gros şi înalt, care ieşea din gresie şi, nevăzându-l, l-am agăţat cu piciorul. Ca umare, am plonjat direct pe burtă, piciorul stâng rupându-mi-se ca o surcea. Am leşinat şi am zăcut pe duşumea o perioadă nedefinită de timp, iar după ce m-am trezit, cuprinsă de durere care am început să ţip, în neştire.

Mă aflam singură în încăpere iar cele două vânzătoare din benzinărie nu mă auzeau. M-a descoperit până la urmă un tânăr – venit să cumpere ceva din magazin şi tot el a chemat un echipaj SMURD şi a stat cu mine până au venit paramedicii. Între timp, cineva – nici nu ştiu cine – mi-a dus maşina din spălătorie, după ce i-am dat cheile şi, în ciuda suferinţei atroce, am reuşit să fac o fotografie a locului unde s-a petrecut totul.

Şi bine am şi făcut – fiindcă doar la câteva minute angajaţii au scurtat cablul gros de cauciuc şi l-au mutat mutat cu câţiva centimetri spre perete, ca să acopere urmele şi să nu pară că aş fi putut să mă împiedic de el”.

D-na Veronica se opreşte pentru o clipă, trage puternic aer în piept şi-şi continuă povestirea: „Ajunsă la Ortopedie, medicii mi-au pus piciorul în material gipsat, iar a doua zi m-au operat. Practic, după aceea m-au reţinut încă patru zile în spital. Atunci mi-am scos de la I.M.L. un certificat medico-legal de 65 – 70 de zile, făcând plângere şi la Poliţie.

De caz se ocupă o doamnă de la Secţia 4 din Mănăştur, dar nu am nici de la ea nici o veste, de atâta timp… Dar ghinionul m-a lovit din nou: deja aflată în cârji, acasă, am încercat să merg până la baie, însă nu le-am putut stăpâni – şi m-am prăbuşit, deschizându-mi-se prima fractură şi pe deasupra, producându-mi-se şi o a doua, la acelaşi picior. Fracturi bimaleolare, aşa le spune, parcă, în termeni medicali…”

D-na Veronica arată că, în lunile – lungi – care au trecut de atunci a tot aşteptat să fie sunată de către cei de la „Lukoil”, însă totul s-a dovedit o iluzie. Aşa că, în disperare de cauză, şi-a angajat un avocat pentru a-şi face dreptate, mai ales  că starea ei de sănătate s-a înrăutăţit considerabil şi se află în faţa a noi şi noi operaţii la piciorul stâng, estimate să ajungă până la zece.

Ba, mai mult, a cheltuit bani considerabil de mulţi – cumpărându-şi, inclusiv, un cărucior cu rotile. Dar faptul că a fost tratată cu atâta indiferenţă de către reprezentanţii benzinăriei – deşi la momentul respectiv şi-a oferit toate datele pentru a fi contactată – a ambiţionat-o la culme.

S-a hotărât: va merge până în pânzele albe şi-i va căuta acum avocatul său! „Aveau obligaţia să afişeze acest risc, mai ales fiindcă acel cablu nu era semnalizat, iar distanţa dintre maşină şi perete era prea mică pentru a permite trecerea fără probleme a unei persoane! În cele patru luni de suferinţă mi s-a vindecat doar operaţia externă, urmând să aibă loc scoaterea tijelor metalice, a şuruburilor şi a broşelor – plus operaţiile de care vă ziceam.

Un lucru este cert, însă: toată viaţa voi suferi din această cauză!” Victima este poftită în cabinetul de consultaţii al I.M.L. Cluj, dar după ce se întoarce îmi spune că, datorită gravităţii cazului, medicii i-au cerut să solicite ordonanţă de la poliţie, în vederea convocării unei comisii medicale de specialitate care să evalueze situaţia…

                                                                                                 

                                                                                 Sorin Grecu    coral