• Cunoscutul suporter al Universității Cluj, Attila Verdeș, a fost găsit vinovat de luare de mită și condamnat la închisoare

  • Acesta va avea de ispășit un total de 2 ani, 2 luni şi 20 zile închisoare, cu suspendare, și muncă în folosul comunității

După mai bine de 15 de amânări de pronunțare, magistrații Tribunalului Cluj au decis astăzi, 20 iulie, condamnarea numitului Attila Verdeș, cunoscut suporter a Universității Cluj, la pedeapsa e 2 ani, două luni și 20 de zile de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită.

În același dosar a fost condamat și afaceristul Bazrakan Abdul Rahman, patronul caselor de schimb valutar Saker din Cluj Napoca, care a fost găsit vinovat de dare de mită și condamnat la 2 ani şi 10 luni închisoare, de data aceasta cu executare. Sentința instanței clujene nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

„Solutia pe scurt:

Attila Verdeș I. În temeiul art. 289 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 şi art. 75 alin. 2 lit. b C.pen. precum şi art. 396 alin. 2 C.proc.pen., condamnă pe inculpatul V.A, , la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru comiterea infrac?iunii de luare de mită în formă continuată. În temeiul art. 67 alin. 2 C.pen., aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita activitatea de supraveghere a muncii în folosul comunităţii, pe o durată de 2 ani, pedeapsa complementară urmând a se executa conform art. 68 C.pen. În temeiul art. 65 alin. 1 C.pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita activitatea de supraveghere a muncii neremunerate în folosul comunităţii, pe durata executării pedepsei.

În temeiul art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 şi art. 75 alin. 2 lit. b C.pen. precum şi art. 396 alin. 2 C.proc.pen., condamnă pe inculpatul V.A la pedeapsa de 8 luni închisoare, pentru comiterea infrac?iunii de fals intelectual în formă continuată. În temeiul art. 39 alin. 1 lit. b C.pen. contopeşte cele două pedepse aplicate inculpatului prin prezenta hotărâre ?i astfel aplică inculpatului pedeapsa ce mai grea de 2 ani închisoare la care se adaugă o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv 2 luni şi 20 zile închisoare, rezultând pedeapsa finală de 2 ani, 2 luni şi 20 zile închisoare. În temeiul art. 45 alin. 1 C.pen., aplică inculpatului pe lângă pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita activitatea de supraveghere a muncii în folosul comunităţii, pe o durată de 2 ani, pedeapsa complementară urmând a se executa conform art. 68 C.pen.

În temeiul art. 45 alin. 5 rap. la alin. 1 C.pen., aplică inculpatului pe lângă pedeapsa principală rezultantă pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita activitatea de supraveghere a muncii neremunerate în folosul comunităţii, pe durata executării pedepsei. În temeiul art. 97 alin. 2 rap. la art. 91 C.pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante cu închisoarea, de 2 ani, 2 luni şi 20 zile închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani şi 3 luni, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. În temeiul art. 93 alin. 1 C.pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul V.A trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art. 93 alin. 2 C.pen. impune inculpatului să execute obligaţia prevăzută de lit. b ale acestui articol, respectiv să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţiile din comunitate. În temeiul art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Cluj Napoca sau al Asociaţiei „O masă caldă” din Cluj Napoca, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. În temeiul art. 94 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c) – e) C.pen. se comunică Serviciului de Probaţiune Cluj.

Bazrakan Abdul Rahman În temeiul art. 91 alin. 4 C.pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen. II. În temeiul art. 290 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1, art. 44 alin. 1 şi art. 75 alin. 2 lit. b C.pen. precum şi art. 396 alin. 2 C.proc.pen., condamnă pe inculpatul B.A.R, , la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare, pentru comiterea infrac?iunii de dare de mită în formă continuată.

În temeiul art. 47 rap. la art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1, art. 44 alin. 1 şi art. 75 alin. 2 lit. b C.pen. precum şi art. 396 alin. 2 C.proc.pen., condamnă pe inculpatul B.A.R, la pedeapsa de 8 luni închisoare, pentru comiterea infrac?iunii de instigare la fals intelectual în formă continuată. Constată că inculpatul a comis cele două infracţiuni obiect al prezentei cauze în stare de pluralitate intermediară prin raportare la condamnarea dispusă faţă de acesta prin sentinţa penală nr. 1439/21.07.2017 a Judecătoriei Cluj Napoca, definitivă prin neapelare la 05.08.2017. În temeiul art. 96 alin. 4 C.pen., revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 2 luni închisoare, dispusă prin s.p. 1439/2017 a Judecătoriei Cluj Napoca.

În temeiul art. 96 alin. 5, art. 44 alin. 2 şi art. 39 alin. 1 lit. b C.pen. contopeşte cele două pedepse aplicate inculpatului prin prezenta hotărâre cu pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare aplicată acestuia prin s.p. 1439/2017 a Judecătoriei Cluj Napoca ?i astfel aplică inculpatului pedeapsa ce mai grea, de 2 ani şi 2 luni închisoare, la care se adaugă o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 8 luni închisoare, rezultând pedeapsa finală de 2 ani şi 10 luni închisoare, pe care inculpatul o va executa în regim de detenţie. În temeiul art. 289 alin. 3 C.pen. dispune confiscarea de la inculpatul V.A a sumei de 150 lei.

În temeiul art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă inculpatul V.A la plata sumei de 1200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat şi inculpatul B.A.R la plata sumei de 2300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (sumă ce include şi onorariul parţial pentru expertiza criminalistică, avansat de către stat). În temeiul art. 274 alin. 1 teza finală C.proc.pen. onorariul apărătorului din oficiu al inculpatului V.A, av. B.V, din cadrul Baroului Cluj, în cuantum de 1495 de lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei şi va rămâne în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 20 iulie 2022.”

Attila Verdeș, unul dintre cei mai cunoscuți suporteri din galeria Universității Cluj, a fost trimis în judecată, fiind acuzat de fapte de corupție. Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi primit mită sume de bani de la numitul Bazrkan Abdul Rahman, patronul caselor de schimb valutar Saker din Cluj-Napoca, ambii find trimiși în judecată pentru luare și, respectiv, dare de mită.

Tribunalul Cluj a dispus trimiterea în judecată a lui BAZRKAN ABDUL RAHMAN, patronul caselor de schimb valutar Saker din Cluj Napoca, pentru dare de mită și instigare la fals intelectual. El a fost acuzat de procurori că l-a mituit pe Attila Verdeș, unul dintre liderii galeriei U Cluj supranumit ”Hiena”, angajat la Sala Sporturilor. Verdeș este și unul dintre prietenii primarului Emil Boc. Patronul Saker mai are la activ o condamnare cu suspendare pentru că a omorât un om în urma unui accident rutier.

Procurorii clujeni i-au acuzat pe BAZRKAN ABDUL RAHMAN și pe Attila Verdeș de dare și, respectiv, luare de mită. Primul dintre ei este patronul caselor de schimb valutar Saker și asociat în cadrul afacerii cu shaormerii Mama Manu. Cel de-al doilea este unul dintre liderii galeriei U Cluj, poreclit ”Hiena”, și angajat la Sala Sporturilor, instituție aflată în subordine Primăriei Cluj Napoca, arată Gazeta de Cluj.

În 2017, BAZRKAN ABDUL RAHMAN a fost condamnat cu suspendare pentru uciderea unui motociclist și pus să facă muncă în folosul comunității în cadrul administrației locale. În cadrul rechizitoriului, patronul caselor de schimb valutar Saker este acuzat că l-a convins pe Verdeș să îl ponteze fictiv în cadrul obligației de a presta muncă în folosul comunității. Pentru acest serviciu,  BAZRKAN l-a șpăguit pe ”Hiena” cu 150 de lei!

Însă, potrivit celeilalte condamnări primite de BAZRKAN ABDUL RAHMAN termenul de supraveghere pentru suspendarea pedepsei este de 3 ani. Potrivit codului penal, ”dacă pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că persoana condamnată mai săvârşise o infracţiune până la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus suspendarea, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen, suspendarea se anulează, aplicându-se, după caz, dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni, recidivă sau pluralitate intermediară”.

Ce faci pentru o mită de 150 de lei

Potrivit procurorilor, ”inculpatul BAZRKAN ABDUL RAHMAN, la diferite intervale de timp în perioada  05-14.03.2018, i-a dat în mod direct inculpatului VERDEŞ ATTILA – funcționar public angajat al Sala Polivalentă S.A. care avea ca atribuţie în fişa postului supravegherea persoanelor obligate la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, de trei ori câte 50 lei, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu neîndeplinirea de către funcţionarul public a îndatoririlor de serviciu constând în permiterea primului să plece de la locul de muncă şi să se ponteze ca prezent în fişa de prezenţă, şi subsecvent nesesizarea organelor de control.

Inculpatul  VERDEŞ ATTILA – funcționar public angajat al S.C. Sala Polivalentă S.A. care avea ca atribuţie în fişa postului supravegherea persoanelor obligate la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, care în baza unei rezoluţii infracţionale unice, la diferite intervale de timp în perioada 05-14.03.2018, a primit, în mod direct pentru sine, de la inculpatul  BAZRKAN ABDUL RAHMAN – persoană obligată la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, de trei ori câte 50 lei, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu neîndeplinirea de către funcţionarul public a îndatoririlor de serviciu constând în permiterea secundului să plece de la locul de muncă şi să se ponteze ca prezent în fişa de prezenţă, şi subsecvent nesesizarea organelor de control”, arătau procurorii.

Decorat în trecut de poliție și prieten cu Boc

Deși acum este condamnat pentru fapte de corupție, Attila Verdeș, suporterul U Cluj, a fost supranumit un erou în 2016, când a ajutat la prinderea unui hoț dintr-un magazin. Atunci, acesta a fost decorat de către IPJ Cluj, pentru actele sale eroice.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj l-a premiat pe clujeanul care a reușit să împiedice un furt, în stația de autobuz de la Operă, acesta fiind apoi agresat de hoț.

”Azi, 4 noiembrie, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a avut un invitat special, un cetățean care a dat dovadă de spirit civic și a acționat în momentul în care a sesizat că ceea ce se petrece în jurul lui nu este în regulă”, arăta în urmă cu 6 ani IPJ Cluj.

Mai exact, potrivit polițiștilor,  la data de 18 octombrie, Verdeș Attila, un clujean cu spirit civic, a atenționat și prevenit o femeie pentru a nu deveni victima unei infracțiuni de furt.

Pentru conduita adoptată și promovarea actelor de acest gen, cetățeanul a fost invitat la sediul inspectoratului unde, în semn de apreciere, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj i-a înmânat o diplomă în cadru festiv.

coral