Samuel Doboş e un dejean de 28 de ani care munceşte în Spania, întors pentru scurt timp în ţară, ca să-şi refacă actele ce-i fuseseră furate acolo. Sâmbătă, 20 februarie, acesta, în timp ce se îndrepta spre Cluj-Napoca, a evitat, in extremis, un grav accident de circulaţie, „şifonând” maşina şoferiţei care nu-i dăduse prioritate, apoi a intrat într-un pom şi într-o conductă de gaz. Dar, spre marea sa uimire, deşi maşina sa a suferit daună totală, fiul femeii l-a considerat vinovat şi l-a luat la bătaie!

Tânărul dejean, aflat luni 22 februarie, la I.M.L. Cluj, acceptă încă de la început să-mi relateze împrejurările care l-au determinat să se prezinte la Cluj-Napoca, pentru a-şi procura un certificat medico-legal.

"Pentru început, acesta arată că munceşte de mai mulţi ani în Spania – în special, la o înălţime de 14 – 16 metri, la asamblarea unor sere uriaşe – meserie pentru care este plătit mai mult decât onorabil, corespunzător cu riscul la care se expune.

Mărturiseşte apoi că, în urmă cu câteva zile, cineva i-a furat actele, astfel că a fost nevoit să se întoarcă acasă, la Dej, ca şi le refacă. Explică mai departe Samuel:

Sâmbătă, pe la ora 17.30 veneam cu maşina spre Cluj-Napoca, şi mă aflam pe strada 1 Mai din municipiul Dej. Brusc, la intersecţia cu strada Dumbrava Roşie, am intrat în coliziune cu un autoturism condus de o şoferiţă, în vârstă de circa 45-50 de ani, care nu mi-a acordat prioritate, venind din partea dreaptă. 

Eu, pe fază, am tras cât am putut de volan, la stânga – mai mult, nu, pentru că altminteri dădeam în semnalul de la CFR sau intram, frontal, sub un TIR. Important este însă faptul că m-am ciocnit cu partea dreapta-faţă a mea, în automobilul condus de femeie, fără s-o rănesc, şi am părăsit carosabilul, intrând într-un pom de la marginea şoselei, apoi într-o conductă de gaz. Daună totală pentru mine.

După cum mi s-a spus ulterior, au venit oamenii aflaţi în preajmă, m-au scos din maşină, dar n-am reuşit să rămân pe picioare. Mi-am revenit doar în salvarea ce sosise, rapid, chemată de cineva”…

Tânărul povesteşte că, după ce i se acordase în ambulanţă primul ajutor, se tot plimba pe lângă cele două maşini avariate, în aşteptarea poliţiei, când, furioşi peste măsură, au apărut fiul şi ginerele şoferiţei distrate.

„Pe neaşteptate, cel care a sărit pe mine a fost fiul femeii. Acesta m-a lovit, cu putere, la cap şi în coşul pieptului, însă am scăpat doar cu atât, fiindcă exact atunci a apărut şi poliţia, iar el – ca să nu fie văzut – s-a îndepărtat până la maşina mamei. Culmea, bătaia lui m-a afectat mai mult decât accidentul în sine, aşa că le-am spus poliţiştilor tot ce-am păţit.

 În continuare, am mers cu toţii la secţie, unde eu şi şoferiţa am făcut etilotestul, băiatului ei i-au făcut dosar penal pentru lovirea mea, iar femeii pentru producerea accidentului. Acum, urmează să se stabilescă totul la Tribunal. Cât despre mine, eu mai am de dus, la avocat şi la poliţie, certificatul medico-legal, după care să mai scriu o declaraţie.

Plec zilele astea din ţară şi îi las pe avocaţi să lucreze, fiindcă şi aşa am pierdut, în tot acest răstimp, mult timp şi bani – şi,totodată, nu vreau să rămân fără loc de muncă” – mai explică acesta.

Curând, bărbatul este poftit în cabinetul de consultaţii dar,  pentru că în actele medicale nu apărea semnalată vreo fractură şi, în acelaşi timp, omul nu prezenta semne serioase de agresiune pe trup, legiştii clujeni au considerat că victima nu are nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.

Şi, înainte de a părăsi I.M.L. Cluj, tânărul ţine să concluzioneze:

„I-am spus doamnei că tot ce nu-mi acoperă asigurarea – fiind vorba de o maşină scumpă, care depăşeşte 20.000 de euro – va plăti ea, din propriul buzunar. Cinci ani am muncit, pe brânci, ca să mi-o cumpăr şi, uite, într-o fracţiune m-a obligat să o fac praf!

De asemenea, dacă trăgeam mai tare de volan precis intra TIR-ul peste mine şi mă omora! Totodată, o s-o pun la plată şi pentru pierderile pe care le suport prin lipsa mea de la muncă, în Spania, unde conform contractului câştigam o sută de euro pe zi! 

Cruntă pedeapsă a fost pentru mine furtul actelor şi, iată, acum sunt nevoit să sufăr pentru o şoferiţă neatentă, despre care am mai auzit că deţine maşina doar de o lună şi, în acest răstimp, a mai comis un accident. Ca să nu zic de bătaia pe care mi-a dat-o băiatul ei nervos, nici pe aia, jur, n-o meritam!”

 

                                                                                  Sorin Grecu coral