Scenă incredibilă, miercuri, 7 aprilie, într-o gospodărie din localitatea clujeană Luna de Sus, comuna Floreşti! Un vidanjor, şofer de-o viaţă şi om cu copii mari şi nepoţi, a fost chemat de un gospodar ca să-i golească fosa septică. Însă, gazdei i s-a părut că 4.000 litri de dejecţii – atât cât a „recoltat” vidanjorul – e prea mult, aşa că, nedorind să plătească, l-a pus să verse totul, înapoi, în fosă. După ce bietul om s-a supus, gospodarul i-a cerut actele cisternei şi, pentru că s-a lovit de refuzul vidanjorului, l-a agresat serios!

Şocanta scenă mi-o povesteşte chiar păţitul, dl. Gavril, un bărbat în vârstă de 62 de ani, în dimineaţa zilei de 8 aprilie, în sala de aşteptare a I.M.L. Cluj. Mărturiseşte acesta, indignat la culme:

„Lucrez la o firmă particulară de vidanjări. Ieri, am fost am fost chemat în localitatea Luna de Sus, la gospodăria unui domn, Ernö parcă-i zice. Acesta ne comandase, personal, lucrarea, aşa că m-am prezentat cu vidanja, la ora stabilită, în poarta casei sale. Apoi, după ce-a deschis şi mi-a făcut loc să intru în curte, am vidanjat fosa construită de el. După ce i-am terminat lucrarea şi cisterna mi s-a umplut cu – scuzaţi! – rahat, la capacitatea maximă, 4.000 de litri, omul mi-a zis că cisterna mea nu are capacitatea declarată şi că l-am minţit, ca să-i fur banii! 

Apoi m-a obligat, pur şi simplu, să golesc la loc în cămin toate dejecţiile! Auzisem de el că-i un om ciufut şi certăteţ, cu toată lumea din zonă, aşa că nu mi-am pus mintea cu el şi m-am executat. Însă, pe când cisterna fusese deja golită şi începusem să-mi adun furtunurile, numa` m-am trezit că se răsteşte şi mai tare la mine – şi-mi cere, pur şi simplu, actele cisternei. Acuma, vă rog să mă credeţi, vidanjele sunt echilibrate conform normelor tehnice şi, dacă individul ar fi vrut să verifice acest lucru, putea să se adreseze organelor specializate, nu să-mi ceară actele maşinii. Normal, am refuzat să i le dau. La care, susţinând încontinuu că în „ocolul” său (curtea – n.n.) poate face orice doreşte, acesta m-a împins în maşină, cu forţa, şi a început să cotrobăie în bord. Cu acest prilej, m-a lovit destul de serios la umăr şi la mâna stângă.  Până la urmă, după multe discuţii, am reuşit să ies cu maşina din curtea  lui ”!

Dl. Gavril arată apoi că, după ce s-a văzut în siguranţă, primul lucru pe care l-a făcut a fost să sune la numărul de urgenţă 112 astfel că, în câteva minute, la faţa locului şi-a făcut apariţia un echipaj de poliţie de la Floreşti.

Explică, mai departe, dl. Gavril:

„Imediat, poliţiştii l-au luat la întrebări pe agresor, după care m-am dus şi eu la post şi am făcut plângere împotriva lui. Acuma sunt prezent aici, ca să-mi scot un certificat medico-legal, care să ateste agresiunea comisă.” Curând, victima este poftită în cabinetul de consultaţii.

Se întoarce, rapid, cu un certificat în care legiştii i-au recomandat câteva zile de îngrijiri. Şi înainte de plecare, dl. Gavril ţine să adauge, la fel de cătrănit:

„M-a umilit teribil acest om – şi va trebui să suporte consecinţele! Noi l-am servit, chiar la rugămintea sa, iar el m-a bruscat şi mi-a vorbit într-un hal fără de hal! Nu se poate accepta, în niciun caz, aşa ceva!” Apoi, salută politicos şi păraseşte, în grabă, instituţia medicală clujeană!

coral