Scenă de coşmar, weekend-ul trecut, în Băiţa, cartier al municipiului Gherla: afumat şi dornic să se dea grande, un taximetrist din zonă s-a gândit să glumească nesărat cu un biet şomer, care trecea pe stradă cu portbagajul bicicletei încărcat de cumpărături. La început i-a tăiat, cu un cleşte, câteva spiţe, iar după ce bietului om a protestat, i-a ars doi pumni şi apoi l-a călcat în picioare, rupându-i două coaste!

Dl. Zoli a fost miner de subteran, la Vulcan, timp de 27 de ani, însă după ce a fost pus pe liber s-a întors acasă, la Gherla, unde trăieşte mama lui în vârstă de 80 de ani şi care, de o bună bucată de vreme, îl întreţine, din modesta ei pensie. Povesteşte bărbatul de 52 de ani, miercuri, 27 mai, la I.M.L.Cluj, în timp ce se sprijină într-o cârjă:

„Sâmbătă, tocmai veneam de la cumpărături, cu portbagajul bicicletei încărcat de produse, când m-a oprit pe stradă dl. Adi, taximetrist aflat în timpul liber, băut şi pus pe glume proaste. Lucra în stradă la reparaţia unui gard de sârmă ghimpată, de la curtea lui, şi ţinea în mână un cleşte.

Iar omul, în timp ce mă ameninţa că-mi dezumflă roata s-a apucat să-mi taie spiţele de la bicicletă – şi mi-a tăiat, repede, două. Iar când s-a pregătit să-mi taie altele, mi-am lăsat bicileta spre el şi l-am implorat să nu continue treaba asta. Atunci s-a simţit jignit şi m-am trezit, imediat, cu doi-trei pumni în gură care m-au pus la pământ! Apoi s-a apucat să joace pe mine cu picioarele, tocându-mă mărunt!”

După ce-a scăpat de mânia taximetristului, bietul Zoli s-a dus glonţ acasă şi şi-a luat cartea de identitate şi masca, cu gând să se prezinte la poliţie, unde să sesizeze cazul. Însă şi la întoarcere n-a avut cum să nu dea peste taximetristul turmentat, care, de data aceasta, l-a luat la o repriză de palme. 

Şi, după ce-a suportat cu stoicism şi al doilea „tratament”, Zoli a reuşit până la urmă să ajungă la poliţie şi să depună plângere penală pe numele agresorului. Apoi, întors acasă, a căzut la suferinţă grea. A zăcut la pat până luni, 24 mai, când, nemaiputând suferi durerile a chemat în sfârşit ambulanţa. A ajuns la secţia Urgenţă a Spitalului Municipal Gherla, unde, după o consultare de specialitate, medicii i-au descoperit cele două coste fracturate, plus alte traumatisme.

Explică bărbatul, mai departe: „Acum, n-am ce face, trebuie să-mi câştig dreptul în instanţă, fiindcă individul nu arată că ar avea nici cea mai mică remuşcare, iar suferinţa mea e prea serioasă ca să-l iert!”

Nu-şi încheie bine vorba şi bărbatul este poftit în cabinetul de consultaţii. Se întoarce rapid, cu un certificat, în care legiştii i-au recomandat aproape trei săptămâni de îngrijiri medicale!  Apoi, cu aceeaşi faţă de suferind, îşi ia rămas bun şi părăseşte, susţinut de cârjă, instituţia medicală clujeană!

Sorin Grecu

 

coral