În localiatatea Măguri – sat de munte, situat pe culmile Apusenilor, arondat comunei  clujene Măguri-Răcătău – între două familii plutea, de circa douăzeci de ani, o tăcere amenințătoare. Aceasta s-a spart, însă  în valuri de sânge, miercurea trecută, printr-o bătaie cruntă, desfășurată  între ele  – purtată cu biciul, parul și un bolovan – totul, pentru că una dintre familii n-a mai suportat faptul că rivalii își plimbă prin curtea sa cele patru văcuțe, fiindu-i tulburată astfel  proprietatea!

Ioan Roba, agricultor și crescător de animale din Măguri-Răcătău, așteaptă – însoțit de soția lui, Sanda, să fie poftit în cabinetul de consultații al I.M.L.Cluj. Arcada și partea dreaptă a feței, fracturate, îi sunt parțial acoperite de un imens bandaj. Omul mărturisește că a fost suspus unei complexe intervenții chirurgicale, prilej cu care medicii i-au implantat tije metalice, care-i susțin acum orbita ochiului drept.

Totul, de la bolovanul  încasat direct în ochi, de la un vecin, miercurea trecută,  în curtea gospădăriei sale! Explică acesta, cu glas pierit: “Miercuri, 4 noiembrie, a apărut în curtea noastră – venind de la pășune – vecina Marioara, cu cele patru vaci ale lor. Așa face, ea și bărbatu-so, fără rușine, de vreo douăzeci de ani, fără să le pese că ne încalcă proprietatea, crezându-se mari și tari!  Atunci a ieșit soția, Sanda, și i-a zis să-și caute de ele, la care vecina – nici mai mult, nici mai puțin! – a lovit-o peste față cu biciul. Iar eu, care eram acasă și vedeam totul, am sărit să o apăr, așa cum era normal.

Dar a apărut repede soțul ei, Radu și acesta a luat un bolovan de jos și, fără să zică vreun cuvânt, mi l-a trântit direct în ochi, lăsându-mă lat.” Intervine, cu glas iritat, soția lui, detaliind episodul:

“A căzut, bietul, la pământ, plin de sânge – și n-a mai știut nimic de el. Le-am strigat că mi-au omorât soțul, după care l-am ridicat de la pământ. El s-a mai dezmeticit puțin, timp în care vecinii au fugit din curte, de la noi. Am chemat imediat salvarea și poliția, iar autoritățile au apărut, rapid, la fața locului. Am urcat împreună în abulanță, și am ajuns la U.P.U.Cluj-Napoca.

De acolo ne-au trimis la Oftalmologie și, într-un târziu, am ajuns la Clinica de Chirurgie Maxilofacială, aflată lângă parc. Apoi, ceva mai târziu, ne-au dus la secția Clinicii Maxilofaciale de pe strada Moților, unde soțul a fost operat, asta fiindcă avea fracturi grave ale feței și orbitei ochiului drept.

Practic, bolovanul aruncat de vecin i-a înfundat adânc ochiul în orbită și numai prin implantul unor tije metalice acesta a putut fi menținut în stare de funcționare! Iar eu aveam, la rândul meu, urme de bici pe față – lovituri pentru care vineri am primit de la I.M.L. Cluj un certificat, în care mi s-au recomandat trei zile de îngrijiri. Însă, un lucru e clar: pentru ce ne-a făcut, îi vom urmări pe vecinii noștri până în gaură de șarpe și nu-i vom lăsa până ce aceștia nu vor fi pedepsiți de lege!”

Nu-și încheie bine vorbele și soțul său este poftit în cabinetul de consultații. Este examinat, îndelung, de către legiști, astfel că se întoarce, după câteva minute, cu un certificat în care i-au fost recomandate între 35 și 40 de zile de îngrijiri medicale. Apoi, după ce-și iau rămas bun, cei doi soți părăsesc, ținându-se de braț, instituția medicală clujeană.

Cazul a stârnit, se vede, mari pasiuni în rândul celor două familii, astfel că, după câteva minute – aflat în continuare la I.M.L. Cluj – m-am trezit abordat de un văr al agresorului, angajat al Spitalului Județean. Acesta ține morțiș să-mi detalieze cazul, prezentându-mi oarecum și punctul de vedere al celeilalte familii implicate în conflict.

Așa că precizează următoarele: “Vezi, mie familia mi-a spus că lucrurile au stat cam în felul ăsta: Marioara a fost atacată de Sanda, care a apucat-o de păr și a zgâriat-o pe obraz! Abia după aceea s-a apărat și ea cu biciul, lovind-o pe Sanda în față! Să știți, și ea are un certificat de trei zile de îngrijiri, eliberat la două zile după incident de către I.M.L.

Și, să vă spun acum ce a urmat după această primă fază: văzând că Marioara e atacată de Sanda și de Ioan, Radu, văru-meu, care are și o mână în ghips, de la un accident recent – a sărit s-o scoată pe nevastă-sa din mâinile celor doi. Însă Ioan i-a ars un par în moalele capului, fapt care l-a determinat să caute ceva pe jos – ca să se apere –  și, găsind un bolovan, la nervi, i l-a trântit în ochi, cu mâna validă… Asta a fost situația: nici ai mei n-ar fi reacționat dacă n-ar fi fost atacați de familia Roba!

Și, să nu uit: la rândul său, Radu s-a prezentat la I.M.L.Cluj și a primit un certificat, în care i s-au recomandat trei zile de îngrijiri, pentru lovitura de par încasată în cap!”   

 

coral