O nouă postare pe facebook din partea AUR stârnește reacții contradictorii, de data aceasta este vorba despre afișarea imaginii lui Ion Rațiu împreună cu un citat pe fundalul siglei Alianței pentru Unirea Românilor.

Mesajul complet al postării „Autointitulații „intelectuali publici, militanți pentru drepturile omului, oameni din societatea civilă și apărători ai valorilor euroatlantice”, în frunte cu Cristian Pârvulescu, atacă votul românilor cerând guvernului să ignore punctele de vedere ale AUR – deci ale românilor simpli. Avem și noi un mesaj pentru această elită închipuită: Noi reprezentăm vocea a 10% dintre români. Voi nu reprezentați pe nimeni și nimic. Sunteți dușmanii românilor – așa ați fost, așa ați rămas. Unii dintre voi nu ați știut niciodată, alții probabil ați uitat ce înseamnă democrația, așa că vă amintim noi, prin cuvintele marelui Ion Rațiu!”.

Deputatul AUR de Cluj Coleșa Ilie, nu consideră că este o problemă folosirea unui citat din partea domnului Rațiu.

Contactat pentru un punct de vedere, deputatul AUR de Cluj, Coleșa Ilie ne-a transmis „nu vad nicio contradicție cu democrația, poza lui nu este o chestiune care arată o ideologie neomarxistă, este un citat din partea domnului Rațiu”. Întrebat dacă a fost consultat personal cu privire la această decizie, deputatul clujean a precizat „nu am fost consultat pentru că este o chestiune de un elementar bun simț, este doar o postare pe facebook, motivele invocate sunt absurdități de-a dreptul”.

„Somez partidul politic Alianța pentru Unirea Românilor și reprezentanții săi să șteargă postarea în care imaginea lui Ion Rațiu este utilizată alături de identitatea vizuală a partidului AUR și să evite în viitor orice astfel de asociere a lui Ion Rațiu cu simbolurile, doctrina și imaginea partidului. Ion Rațiu nu a fost niciodată susținătorul practicilor politico-sociale lipsite de respect reciproc între cetățeni, nu a susținut niciodată poziții bazate pe discriminarea semenilor cu credințe, valori, principii sau indicatori identitari diferiți (etnie, religie etc.). Ion Rațiu a susținut o societate democratică deschisă, tolerantă, unită, în defavoarea propagării unor idei care dezbină și incită la ură.
Reiterez faptul că nu sunt apărătorul vreunui partid politic din România și vă solicit public să încetați asocierea imaginii tatălui meu cu ideologia AUR. Exercițiul dialogului democratic, așa cum îl înțelegea Ion Rațiu, trebuie să se bazeze pe respect și dragoste față de semeni, nu pe popularizarea unor poziții extremiste și periculoase.
Ion Rațiu a promovat și a luptat pentru garantarea Libertății de Exprimare, fără a uita însă de prevederile art. 30, alin. 6 și alin.7
din Constituția României:

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”. a declarat Nicolae Ratiu, MBE Chairman, Ratiu Family Charitable Foundation, citat de Gazeta de Cluj.

coral