Cristi, un băieţel firav de 12 ani, păşeşte în sala de aşteptare a I.M.L.Cluj, însoţit de mătuşa sa în vârstă de 16, de prietenul acesteia şi de mama lui. Primii trei susţin că în seara precedentă au fost bătuţi de un individ care bea, de obicei, pe treptele Căminului CFR – situat la intrarea la Depourile din Dâmbu-Rotund – autoproclamându-se „stăpânul” zonei. Iar bătăile le-au fost distribuite, astfel: la amiază lui Cristi, iar seara mătuşii şi prietenului ei! Victimele spun că, în ciuda amenzii primite, agresorul nu e speriat nici de poliţie, iar acum e chitit  să le facă viaţa grea!

Cel care îşi capătă curaj să vorbească de păţania trăită în ziua precedentă este Zoli, prietenul în vârstă de 18 ani al Lorenei, tânăra mătuşă a lui Cristi.

Povesteşte că, pe la amiaza zilei fatidice, Cristi se dădea cu bicleta pe stradă..  Însă, ajuns în dreptul Căminului CFR, a venit la el un bărbat, care bea pe trepte, în vârstă de aproximativ 50 de ani.

E vorba de un chiriaş al căminului, iar acesta i-a zis băiatului să se apropie de el, ca să-i zică ceva. „Eram ceva mai departe şi am văzut întreaga scenă.

Când Cristi s-a aplecat să afle ce vrea să-i spună individul, acesta i-a ars, puternic, o palmă. Atunci şi mama lui s-a dus să-l întrebe cum îndrăzneşte aşa ceva, iar acesta i-a răspuns că băiatul a fost obraznic. Atunci m-am dus şi eu să văd dacă nu pot fi de ajutor, motiv pentru care omul a început să mă înjure urât de tot. Am renunţat, văzând că-i capabil de orice şi ne-am dus cu toţii acasă. Însă, seara, pe la 21.50, când ne întorceam de la o plimbare făcută prin cartier, acesta a venit direct la mine şi – fără să-mi adreseze vreun cuvânt, m-a pocnit cu pumnul. L-am lovit şi eu, atunci , ca răspuns – iar când prietena mea, Lorena a scos telefonul să sune la poliţie, a lovit-o şi pe ea!” Tânărul a replicat din nou, cu un picior în stomacul agresorului, care, descumpănit, s-a retras spre sticlele lui, aflate lângă trepte. Le-a înşfăcat şi a încercat să arunce cu ele după tânăr dar – fiind extrem de beat – s-a împiedicat de un obstacol imaginar şi a căzut, lat, la pământ. Apoi, auzind că vine Jandarmeria, a fugit în cămin şi n-a mai ieşit de acolo decât adus de autorităţi, încătuşat…

Adaugă, Zoli, în continuare: „Şi, când s-a făcut confruntarea dintre noi, acesta, cu un tupeu uriaş, a susţinut că tot el este victima noastră. L-au băgat după aceea în dubă, iar noi ne-am deplasat la Secţia 1, unde am depus trei plângeri împotriva lui, mai puţin Lorena, iar acum ne-am prezentat la I.M.L.”

Intervine în discuţie şi d-na Cristina, mama băiatului agresat: „Noi suntem nişte oameni paşnici, neobişnuiţi cu violenţa, de aceea nu avem de gând să cedăm ameninţărilor unui asemenea individ. Cristi, băiatul meu, n-a căpătat o palmă de la nimeni, în viaţa lui – şi nici ceilalţi din rândul nostru, de aceea nu putem lăsa lucrurile aşa. Pe deasupra, omul ăsta a fost lăsat în libertate, alegându-se doar cu o amendă, iar acum ne ameninţă serios de tot. Ori, Depoul CFR, unde ne aşteaptă el, este un punct „strategic”, fiindcă trecem zilnic prin zonă şi numai pe el îl găsim aici! Sincer, suntem într-o situaţie ingrată rău şi nu ştiu cum vom putea ieşi din ea”!

Curând, cei trei sunt poftiţi în cabinetul de consultaţii – însă doar Cristi, băiatul de 12 ani a fost cel care a obţinut pe certificat câteva zile de îngrijiri medicale. Asta, pentru că la celelate victime urmele loviturilor se estompaseră între timp…

 

                                                                                   Sorin Grecu

 

 

  coral