Pentru mult timp, s-a crezut că, la nivel global, există o similaritate destul de mare între numărul de femei și bărbați. Mai mult decât atât, au existat scenarii conform cărora femeile erau mai multe, 51%. Realitatea de acum este complet alta.

Foarte multe familii își doresc băieți. Acesta este sexul preferat al copiilor mai ales în cultura asiatică, în China, Japonia și nu numai. Până și mulți români își doresc mai degrabă un băiețel decât o fetiță. Problema este că nu vorbim doar de o dorință abstractă. Din cauza practicilor selective privind sexul bebelușilor, un nou studiu publicat în Insider atrage atenția că, în următorii 10 ani se vor naște cu 4,7 milioane de femei mai puțin.

Studiul, publicat în revista medicală Global Health BMJ, a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Regele Abdullah din Arabia Saudită. Aceștia au folosit date privind 3,26 miliarde de nașteri înregistrate în 204 țări de-a lungul a 50 de ani. Oamenii de știință s-au axat ulterior pe 29 de țări în care a fost documentată preferința pentru nașterea unor fii.

Când au început nașterile selective de băieți

Deși pare SF la prima vedere, practicile documentate în sud-estul Europei și sud-estul Asiei privind selectarea sexului bebelușilor au dus deja la o rată mai mare a nașterilor de bebeluși de sex masculin încă din 1970.

Concluziile studiului sunt simple și terifiante, dacă acest trend va continua în același ritm în următorul deceniu se vor naște cu 4,7 milioane mai puține femei, numărul putând să crească la 22 de milioane până în 2100.

Din cauza problemelor culturale, există deja cazuri extreme. În Qatar, de exemplu, există o femeie la fiecare trei bărbați. Cu alte cuvinte, trei sferturi din populație este de sex masculin. Discrepanțe majore, inițiate în anii `70, se văd și în China, India, Vietnam, Afganistan, Pakistan și Nigeria.

În ceea ce privește urmările acestei realității, autorii sunt incredibil de pesimiști. Aceștia menționează că dezechilibrarea proporției dintre sexe ar putea duce la „niveluri crescute de comportament antisocial și violență și, în cele din urmă, afectarea pe termen lung a stabilității și dezvoltării sociale sustenabile”.

Dincolo de viitorul sumbru, statisticile actuale nu sunt încă atât de grave, dar problemele se resimt. Populația globală înregistrează deja o diferență ușoară în procentul dintre sexe, femeile constituind 49,6% din totalul locuitorilor planetei noastre în 2020, potrivit datelor Băncii Mondiale.

coral