Cea de-a V-a ediție a Festivalului de folclor „Întoarcerea la tradiții” se va desfășura vineri, 31 mai 2019, la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceau” din Cluj-Napoca. La manifestarea organizată în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, participă elevi și cadre didactice din 12 județe.

Festivalul își propune să trezească interesul elevilor pentru tradiție și folclor. Astfel că, în ediția din acest an, organizatorii s-au gândit să cuprindă toate zonele folclorice ale țării. În acest scop au fost atrase în proiect, pe lângă școlile din Transilvania, și altele din Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. În același timp vor fi prezenți și elevi din cadrul minorităților: rromi, maghiari, sași, aromâni. greci etc.

Alături de cei 200 de elevi din clasele pregătitoare și până la – a VIII-a de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Cluj-Napoca, vor fi prezenți elevi cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani din județele: Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Dolj, Vâlcea, Mureș, Bihor, Caraș-Severin, Tulcea, Neamț, Gorj și Ilfov. Din județul Cluj vor participa școlile: Liceul Tehnologic „Ștefan Pascu” Apahida, Colegiul „Anghel Saligny” și Școala Gimnazială „Ady Endre” Sâncraiu, jud. Cluj.

De asemenea: Școala Gimnazială Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, Liceul Tehnologic ,,Ioan Pop Reteganu”, com. Căianu-Mic, jud. Bistrița-Năsăud, Liceul cu program sportiv „Mircea Eliade” București, Liceul Teoretic „Henri Coandă” Craiova, jud. Dolj, Liceul Tehnologic Topolog, jud. Tulcea, Liceul cu program sportiv din Piatra Neamț, jud. Neamț, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Huși, jud. Vaslui, Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” -Teregova jud. Caraș-Severin, Ansamblul folcloric „Tradiții Uiorene” Ocna-Mureș, jud. Mureș, Școala Gimnazială „Săliște de Vașcău”, com. Cristiorul de Jos, jud. Bihor, Școala Gimnazială Mălaia jud. Vâlcea, Școala Gimnazială „Mircea Eliade” Satu Mare și Liceul Tehnologic „Samuil Micu” Sărmașu, jud. Mureș.

Manifestarea va debuta la ora 11.00, în Sala festivă a Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu”. În deschidere, Mariana Morcan, solistă profesionistă în cadrul Orchestrei „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, va susține un microrecital de muzică populară.

Apoi, în fața reprezentanților Inspectoratului Județean Cluj, dar și ai comunității locale, etnologi, reprezentanți ai Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, elevi de la fiecare școală participantă vor prezenta cântece și dansuri din zona de proveniență.

Înaintea spectacolului, invitații vor vizita expoziția de fotografie, pictura și artă tradițională, organizată, ca urmare, a celorlalte activități din cadrul acestui proiect. Este vorba despre prezentare și descriere a portului popular, discuții despre obiceiurile din lumea satului, întâlniri cu interpreți de muzică populară și încondeiatul ouălor.

coral