Filmul „colectiv", regizat de către Alexander Nanau, a avut avanpremiera națională la Cluj, în prezența a peste 1,400 de spectatori.

Reacțiile pozitive n-au încetat să apară, în presa națională și în rândul publicului, care a continuat să vină în cinematografe și în prima săptămână a lansării documentarului în cinematografele din România.

"colectiv" rulează în cinematografele din Cluj și în cea de-a doua săptămână, cu proiecții la Cinema Florin Piersic și Cinema Victoria.

 „colectiv" spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

La Cinema Florin Piersic, "colectiv" mai poate fi văzut sâmbătă, 7 martie, luni, 9 martie și marți, 10 martie, iar la Cinema Victoria filmul poate fi văzut vineri, sămbătă, duminică, luni și miercuri.

Producția  oferă în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.  Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării. Printre protagoniștii filmului se regăsesc jurnalistul Cătălin Tolontan și echipa redacției Gazeta Sportului, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, supraviețuitori și familii ale victimelor Colectiv.

"colectiv este altceva. Este un film ca un scalp. Este o muncă de patru ani jumătate care ne smulge pielea de pe noi centimetru cu centimetru. Un film care lasă o sală împietrită pe generic. Și o ţară împietrită în neputinţă". – Radio Guerilla [în documentarele lui Alexander Nanau] "Există totuși o importantă notă care se repetă: încercările pe care le facem împreună pentru a evita eșecul care, la un moment dat, pare inevitabil. De data asta, personajul la ananghie, a cărui dramă Nanau reușește să o povestească, e toată România". – Press One

"Subiectul a stârnit interes mai ales în rândul tinerilor, ceea ce mi-a dat speranță că se va schimba ceva vreodată și în țara asta. Filmul m-a impresionat, fiindcă reușește să transmită stări contradictorii. De la deznădejde și revoltă, la speranță și curaj. De la compasiune și teamă, la empatie și speranță". – Republica

[colectiv] "Va rămâne una din realizările majore ale cinematografiei române a acestor ani". –  Ziarul Metropolis

"Filmul lui Alexander Nanau este despre speranța de a face bine o țară, născută dintr-o tragedie". – Hotnews

"E un film puternic, cu ritm de policier. Emoția și revolta vin natural. Realitatea e o ficțiune și ficțiunea devine realitate. Doar suferința și moartea sînt adevărate". – Dilema Veche

Distribuția în cinematografe este realizată de către Bad Unicorn.

Filmul „colectiv" este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel. coral