Viorica Hoca în vîrstă de 70 de ani are o pensie de 1030 de lei. Femeia locuiește în comuna Florești pe strada Tineretului iar de la jumătatea lunii februarie  a constatat că a fost scoasă din sistemul Casei de Pensii și al asigurărilor sociale. Pensionara crede că a fost scoasă pe motiv că ar fi decedat și a mers la Primăria Florești să verifice situația. Funcționarii au refuzat să o verifice în baza de date a Primăriei și i-au spus acesteia să trimită o cerere pe email.

”Am luat pensia la începutul lunii februarie și am așteptat pensia pe martie, dar poștașul mi-a spus că nu are cuponul la el deoarece am fost scoasă din sistem. M-am dus la Casa de Pensii Cluj și am întrebat pe cioneva care e situația, dar nu a știut nimeni să îmi spună. Am fost de 3 ori la Casa de Pensii degeaba, până am mers cu nepotul și ni s-a spus să sun la un telefon să primim informații dar nu a răspuns nimeni. Vreau să știu de ce am fost scoasă din sistem și că io am decedat?”, a povestit Viorica Hoca.

La începutul aprilie a așteptat din nou din pensia, care nu a venit, fiind în continuare ”ștearsă” din sistem. O funcționară de la Casa de Pensii Cluj i-a recomandat doamnei că în cazul in care nu are ce să mănânce să ia bani împrumut până la clarificarea situației

”De la Casa de Pensii mi-a spus cineva de acolo să cer bani împrumut. Cum să cer bani împrumut, unde îs banii mei de pensie, cine o greșit, cine a spus că eu am decedat?”, s-a întrebat femeia.

Calvarul pensionarei a continuat atunci când  s-a dus la medicul de familie ca să își ia medicamentele compensate care o costă 130 de lei pe lună. Medicul de familia i-a transmis că nu i se poate elibera rețetă pentru că nu figurează în sistem, în calculator!

”Am fost trimisă la CJAS, apoi iară la Casa de Pensii, șase drumuri am făcut pe pandemia asta. Nimeni nu a rezolvat nimic, cineva trebuie să plătească pentru riscurile și stresurile la care m-au pus în situația asta. Și-au bătut joc de mine, am intrat în depresie, am plâns acolo. Nici pâine nu am avut pe masă”, susține  Viorica Hoca.

După multe insistențe, la Casa de Pensii Cluj situația pare că s-a rezolvat iar femeia a primit pensia în cont, dar figurează, în continuare, ca neasigurat, scoasă din sistem, la medicul de familie și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Nepotul său, Iosif Gabriel Vișchi, este decis să deschidă un proces pentru ca persoanele care au greșit și i-au scos mătușa din sistem să plătească.

”La ora asta, mătușa mea apare decedată în acte dar ea trăiește, este printre noi. Cerem daune morale”, a precizat acesta.

Mariana Sălciuan, directorul Casei de Pensii Cluj, susține că situația a fost rezolvată, cauza acestei scoateri din sistem a Vioricări Hoca fiind ”o eroare informatică”.

Femeia s-a prezentat și la Primăria Florești pentru a afla cum figurează la Evidența Persoanei și după ce a stat o jumătate de oră în fața instituției,în vânt și ploaie,  o funcționară i-a cerut să facă o cerere și să o trimită pe email. Funcționara a refuzat să îi verifice pe loc cartea de identitate invocând faptul că așa este procedura. Aceasta a sfătuit-o să trimită o cerere pe email deși pensioanra  de 70 de ani  nu are calculator acasă, și cu atât mai mult adresă de email. Se pune întrebarea cum funcționarii Primăriei au putut să accesze baza de date fără reținere atunci când au formulat amenzile pentru mai mulți locuitori ai comunei Florești care se presupune ca ar fi adus atingere demnității primarului, condamnat penal în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare, prin postări pe Facebook 

În ajutorul femeii a sărit și Partida Romilor Pro Europa Cluj care, prin intermediul liderului de la tineret, Dragoș Roșianu, a anunțat că Viorica Hoca va fi sprijinită atât cu alimente de strictă necesitate cât și cu medicamente și consiliere juridică. coral