Premierul României a vorbit în urmă cu câteva minute desre situația de criză în care se află țara noastră, în contextul în care cetățenii sunt obosiți pentru a mai respecta regulile de protecție. Din păcate, veștile sunt extrem de triste, astfel încât, restricțiile privind activitățile din timpul verii se întrevăd chiar din această perioadă.

Premierul României, mâhnit pe cetățeni

În cadrul conferinței de presă de luni dimineață, Florin Cîțu a vorbit despre situația alarmantă a României cu privire la nerespectarea regulilor de către cetățeni. În ciuda crizei sanitare pe care o traversăm, mulți cetățeni au participat în weekendul trecut la petreceri private ilegale, iar alții s-au îngrămădit la munte, niciunii nerespectând regulile anti-Covid-19.

„Am văzut și eu imaginile cu ce s-a întâmplat weekend-ul trecut în cluburi și în stațiunile montane. Sunt foarte supărat să văd ca există o minoritate printre concetățenii noștri care încă nu vrea să respecte regulile. Bineînțeles că implicațiile sunt pentru majoritate.

De aceea am decis ca astăzi (luni – n.r.) să am o întâlnire cu primarul general al Capitalei și primarii de sectoare să discutăm puțin despre situația din București. La ora 4 (16.00 – n.r.) o să am o discuție online cu toți prefecții, iar mâine (marți – n.r.) o să am o discuție cu Asociația Consiliilor Județene și cu Asociația Municipiilor din România”, a spus Florin Cîțu.

“Acolo unde nu se respectă legea voi fi intransigent”

Florin Cîțu a avertizat persoanele și proprietarii de restaurant că va fi neiertător cu privire la sancțiunile date pentru nerespectarea regululilor de protecție.

Premierul României consideră protestele ca pe un fenomen normal al persoanelor care nu sunt mulțumite de anumite legi, însă acesta i-a îndemnat pe protestatari să poarte măști. Acesta a făcut referire și la anumiți parlamentari care instigă populația la nerespectarea regulilor, însă, din păcate pentru ei, vor fi pedepsiți potrivit legilor în vigoare.

„Există particularități pentru fiecare județ, municipiu în parte. Mă aștept ca pe lângă discuțiile despre buget, să vină și cu soluții pentru situația dificilă prin care trecem. Este vorba despre o minoritate, pentru că nu toate restaurantele și nu toate cluburile nu respectă regulile. Sunt doar câteva și vă spun că acolo unde nu se respectă legea voi fi intransigent.

Nimeni nu este mai presus de lege. Din păcate, avem și parlamentari care îndeamnă, instigă la nerespectarea legii. Aici cred că este vorba despre o problemă morală – sunt parlamentari, fac legi, dar nu respectă legislația. Nu am nimic cu protestele, sunt liberal, sunt oameni care mă înjură, vor să protesteze, dar să poarte mască”, a adăugat Cîțu.

Cu privire la evenimentele care ar putea loc avea la vară, Florin Cîțu a transmis un mesaj tranșant. Acesta a dat asigurări că într-o situație similară cu aceasta, nimeni nu trebuie să se aștepte că vor fi premise astfel de relaxări.

„Să ne concentrăm pe situația de azi. Dacă nu gestionăm această situație împreună, nu vom putea discuta de concerte la vară. Avem cele mai relaxate reguli din UE. Să le respectăm pe acestea!

Să ne concentrăm pe ce avem, să rezolvăm situația de acum! Dacă nu rezolvăm această situație, nu putem discuta despre nimic la vară”, a concluzionat premierul. coral