Fostul șef al contrainformațiilor din FBI a fost arestat și este acuzat de complicitate cu oligarhul rus Oleg Deripaska.

Charles McGonigal a condus divizia de contrainformaţii din New York a FBI (Biroul Federal de Investigaţii) și este acuzat de încălcarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi spălare de bani, a anunţat luni procuratura federală din districtul newyorkez Manhattan, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

McGonigal, în vârstă de 54 de ani, a primit plăţi dismulate de la oligarhul rus Oleg Deripaska, aflat din 2018 pe lista celor sancţionaţi de Statele Unite. În schimbul banilor, agentul FBI l-a anchetat în 2021 pe un rival al magnatului. De asemenea, în 2019, el a insistat pentru ridicarea sancţiunilor împotriva lui Deripaska, arată sursa citată.

„După impunerea unor sancţiuni, acestea trebuie aplicate în mod egal împotriva tuturor cetăţenilor SUA pentru a avea succes. Nu există excepţii pentru nimeni, nici pentru un fost oficial al FBI ca dl. McGonigal", a declarat Michael Dirscoll, adjunct interimar al directorului Biroului.

McGonigal urma să apară luni în faţa unei instanţe din Manhattan, alături de Serghei Şestakov, un fost diplomat sovietic care a primit ulterior cetăţenia americană şi este inculpat în acelaşi dosar. Reuters nu a reuşit să obţină o reacție din partea unui avocat al apărării.

Oleg Deripaska, fondator al companiei ruse din domeniul aluminiului Rusal, este unul din zecile de oligarhi şi oficiali guvernamentali ruşi incluşi de Washington pe lista neagră, în 2018, ca reacţie la presupusul amestec al Moscovei în alegerile din 2016 din Statele Unite. Atât el, cât şi puterea de la Kremlin, au negat orice implicare în astfel de acţiuni.

În septembrie anul trecut, magnatul a fost acuzat şi de încălcarea sancţiunilor, prin aranjamente pentru naşterea copiilor săi în Statele Unite. El se află în libertate.

coral