Fostul contabil al unui Ocol Silvic din Alba a delapidat peste 700.000 de lei şi i-a jucat la PĂCĂNELE: Ce a decis instanța

După ce a delapidat peste 700.000 de lei din patrimoniului Ocolului Silvic Valea Pianului din judeţul Alba, fostul contabil al instituției a fost condamnat la închisoare cu suspendare

A. G. A. a recunoscut faptele şi a motivat că a început să sustragă bani după ce a pierdut o sumă mare la jocuri de noroc.

Bărbatul, care în trecut a fost şi consilier local al comunei Pianu, Alba, este judecat pentru două infracţiuni: delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2014 – 2016, contabilul şi-a însuşit suma totală de 715.860,90 lei din patrimoniului ocolului prin retragerea directă de numerar din conturile bancare, prin înregistrarea fictivă în contabilitate a unor documente fiscale care atestau plăţi efectuate diferitor clienţi sau prin înregistrarea unor documente fiscale la altă valoare decât cea reală.

De asemenea, în aceeaşi perioadă a falsificat mai multe facturi fiscale, chitanţe şi registre de casă (58 de înscrisuri), care au fost înregistrate în contabilitatea ocolului silvic în scopul justificării sumelor delapidate. Consecinţa a fost prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 100.271 de lei (impozit pe profit, TVA, dobânzi şi penalităţi).

Audiat în calitate de inculpat, bărbatul a recunoscut faptele care i se impută şi a detaliat modalitatea de săvârşire a acestora. A susţinut că totul a început prin anul 2013-2014, când a pierdut o sumă importantă la cazino, aproximativ 7.000-8.000 de lei, iar ulterior a încercat să recupereze această sumă frecventând jocurile de noroc. Pentru că a pierdut în continuare bani, a ales să sustragă sume importante cu scopul de avea cu ce să joace, crezând că, în final, va recupera ce a pierdut la păcănele.

”Principala modalitate de însuşire a banilor din patrimoniul ocolului a fost întocmirea de facturi fiscale ale diferitor furnizori precum şi chitanţe aferente pe care le-a înregistrat în contabilitatea ocolului şi şi-a însuşit sumele respective de bani. În ceea ce priveşte societatea (…) SRL, a menţionat faptul că a întocmit în numele acesteia facturi fiscale şi chitanţe prin care a atestat operaţiuni nereale şi a menţionat eronat şi în registrele de casă aceste operaţiuni fictive”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Sebeş, din 7 decembrie 2021.

Prejudiciul total a fost stabilit la suma de 816.131 de lei, bani pe care fostul contabil trebuie să-i returneze ocolului silvic la care a lucrat timp de 10 ani. Acesta a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 4 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 2 ani şi 6 luni. În această perioadă trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Pianu sau Consiliului local al comunei Pianu, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Hotărârea Judecătoriei Sebeş poate fi contestată la Curtea de Apel. coral