Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus, în cursul zilei de marți, 8 octombrie, achitarea fostului subprefect al Clujului, Mihnea Iuoraș, în dosarul retrocedărilor, decizia fiind definitivă.  În același dosar au mai fost achitați și Horia Georgescu, fostul șef ANI, precum și avocata Ingrid Mocanu, care fusese arestată în timpul cercetării și condamnată în primă instanță. 

Pe fond, Curtea de Apel București îi condamnase pe Horia Georgescu la 4 ani de închisoare, iar avocata Ingrid Mocanu, vicepreședinte ANRP la data faptelor, la 5 ani de închisoare cu executare. Condamnări au primit şi alte persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Ingrid Zaarour (preşedinte al ANRP) – 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, Mihnea-Remus Iuoraş (vicepreşedinte ANRP) – 4 şi 6 luni ani cu executare, Remus Baciu (vicepreşedinte ANRP) – 6 ani şi 4 luni cu executare și Cătălin Canagiu (reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice) – 4 ani închisoare cu executare.

”Pe lângă sentimentul de fericire pe care nu pot să îl transmit în cuvinte, pot spune că în sfârșit, prin decizia pronunțată astăzi, nevinovăția domnului Iuoraș a fost în sfârșit dovedită. Ne-am luptat și am crezut ani întregi în nevinovăția dânsului și ne bucurăm că în sfârșit și Înalta Curte a îmbrățișat acest punct de vedere și a dat această soluție definitivă extraordinară care confirmă ceea ce noi am susținut ani la rând. În primul rând, cea mai mare bucurie este că s-a făcut dreptate pentru un om care era nevinovat”, a declarat  avocatul Mircea Ilian, de la Moscovits, Steopan, Ilian, Lascău și Asociații, pentru Gazeta de Cluj.

coral