Un spectaculos exercițiu cu suport aeronautic a avut loc ieri dimineață, în cadrul celei de a doua ediții a Transylvania Mountain Festival, care a avut loc la Cluj-Napoca.

O echipă a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, împreună cu un echipaj aero cu elicopter SMURD din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și o ambulanță SMURD a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au efectuat un exercițiu de acordare de prim ajutor și evacuare cu elicopterul a trei victime cu diverse tipuri de traumatisme, pentru care s-au folosit tehnici diferite de troliere din aeronavă.

Primul caz a fost și cel mai complex: un politraumatism, cu hemoragie externă mare și două fracturi. Salvamontiștii au oprit sângerarea, apoi au aplicat gulerul cervical și atelele și au transportat victima spre locul de unde avea să fie ridicată de elicopter. Victima a fost așezată pe o saltea vacuum rigidă și infășurată în sacul de extracție din dotarea elicopterului SMUR. A fost apoi ridicată, împreună cu un salvator montan, cu troliul spre elicopter și evacuată din zona accidentată până la ambulanța SMURD.

La fel s-a procedat și cu următoarele victime, care au fost evacuate cu triunghiul de elicopter, un dispozitiv similar cu cel folosit de salvamontiști la evacuarea din telescaun pe pârtiile de schi, respectiv cu plasa de salvare. Astfel de procedee sunt folosite în cazul victimelor care nu prezintă suspiciuni de traumatisme ale coloanei vertebrale.

După exercițiu, clujenii care au venit la evenimentul din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu” au putut ”inspecta” aparatul de zbor iar copiii și-au făcut fotografii cu ”pasărea” roșie.

Elicopterul SMURD Airbus H135 al Inspectoratului General de Aviație din cadrul MAI execută circa 1.000 de misiuni anual. Dintre cele mai solicitate au fost misiuni aeromedicale cu troliu din Munții Făgăraș, Bucegi, Piatra Craiului sau Retezat și misiuni aeromedicale în condiții de exploatare a limitelor aeronavei.

coral