Curtea Constituțională a României garantează persoanelor infectate cu COVID libertate de mișcare, scrie Le Monde. Săptămâna trecută, CCR a declarat că izolarea, carantinarea și internarea obligatorie sunt neconstituționale, ba mai mult, instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Ca urmare a acestei decizii, peste 31.000 de persoane, unele infectate, au ieșit din izolare și carantină, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi24. 

Pacienții internați cu COVID-19 se pot externa la cerere. 600 de persoane din aproximativ 7,810 spitale s-au întors acasă. Autoritățile nu mai au niciun mijloc legal de a-i împiedica să intre în contact cu alte persoane, mai scrie Le Monde. 

"Nu-i putem opri", a declarat Beatrice Mahler, directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. "Noi, medicii, încercăm să le explicăm care sunt riscurile. Un pacient de 24 de ani care tocmai s-a externat ne-a asigurat că nu va intra în contact cu alte persoane, dar și-a sunat părinții care au venit să-l ia".

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, este furios. Decizia CCR privează Guvernul de orice mijloace de gestionare a crizei de coronavirus. Șeful Executivului a criticat la Digi24 decizia CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. El a subliniat că CCR nu e la prima decizie care zădărnicește măsurile de apărare a sănătății și vieții cetățenilor.

"CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare. Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți".

Le Monde mai precizează că apelul disperat al premierului Orban nu i-a convins pe cei 600 de pacienți infectați cu COVID să rămână în spital. Ei s-au întors la familiile lor și se plimbă liber, în timp ce numărul de infecții crește alarmant. „Timp de câteva luni, am avut o medie de 125 de persoane infectate pe zi", a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru, pe 7 iulie. „Acum există aproximativ 450 de cazuri noi pe zi. Decizia instanței ne-a înlăturat capacitatea de a acționa și ne îngreunează misiunea. Avem identitățile pacienților care au părăsit spitalele, dar nu putem face nimic. Este timpul să uităm de politică. Aici nu e în joc un mandat politic, ci sănătatea populației în următorii zece ani.”

 

coral