Papa Francisc a făcut o gafă de proporții. Liderul de la Vatican a lăudat un citat pe care i l-a atribuit Angelei Merkel, mărturisind că a fost emoționat și impresionat de cuvintele pline de înțelepciune. O singură problemă: declarația aparținea, de fapt, lui Vladimir Putin.

Papa Francisc a lăudat o declarație dată de Vladimir Putin, crezând că era, de fapt, a Angelei Merkel

Momentul stânjenitor a avut loc în timpul unui interviu acordat de Papa Francisc unui post de radio spaniol, COPE.

Când a fost întrebat despre criza din Afganistan generată de retragerea trupelor americane și ale aliaților, după douăzeci de ani de război, liderul de la Vatican a declarat că a fost emoționat de o declarație a cancelarului german, Angela Merkel, despre care a spus că este „una dintre marile figuri politice ale lumii”, potrivit The Guardian.

Papa Francisc a spus că va încerca să traducă mesajul cancelarului în spaniolă, adăugând că „a simţit înţelepciunea” în cuvintele Angelei Merkel.

„Este necesar să punem capăt politicii iresponsabile de a interveni din exterior şi de a construi democraţia în alte ţări, ignorând tradiţiile oamenilor”, a pus Papa.

O singură problemă. Declarația nu îi aparține Angelei Merkel, ci președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a fost cel care a cerut puterilor din Occident să „oprească politica iresponsabilă de impunere a valorilor străine din străinătate” şi a caracterizat eforturile de a sprijini guvernul afgan anterior ca o încercare să „construiască democraţia în alte ţări după şabloane străine”.

coral