News Flash:

Google celebreaza azi 366 de ani de la nasterea Mariei Sibylla Merian

2 Aprilie 2013
1386 Vizualizari | 0 Comentarii
MARIA SIBYLLA MERIAN este sarbatorita de Google printr-un logo special, reprezentat de cateva desene de plante, insecte si o soparla. Naturalista de origine germana, devenita cunoscuta datorita ilustratiilor detaliate de plante si animale, s-a nascut pe 2 aprilie 1647, la Frankfurt.

Ca artist botanic, MARIA SIBYLLA MERIAN a publicat trei colectii de de gravuri cu plante intre 1675 si 1680. Ulterior, a inceput sa studieze insectele.

Merian este renumita pentru reprezentarile metamorfozei la fluturi, reusind sa deseneze etapele de dezvoltare la aproape 200 de specii diferite.

Maria Sibylla Merian a desenat, de asemenea, serpi, iguane, paianjeni si broaste.
A murit in 1717, dupa ce suferise cu ceva timp inainte un accident cerebral. O colectie a muncii ei, Erucarum Ortus Alimentum et paradoxa Metamorfoze, a fost publicata ulterior de fiica botanistei.

366 de ani de la nasterea Mariei Sibylla Merian. Maria Sibylla Merian (2 aprilie 1647 – 13 ianuarie 1717), artist plastic german, pasionata de botanica si entomologie.

Maria Sibylla Merian s-a nascut la Frankfurt si a luat primele lectii de desen si gravura de la tatal ei vitreg, pictorul si gravorul Jacob Marrel, de la care a imprumutat pasiunea pentru picturile infatisand flori. De altfel, viata sa a fost impartita intre talentul pentru arta plastica si pasiunea pentru botanica si zoologie.  Inca din copilarie,Maria Sibylla Merian obisnuia sa deseneze animale si plante intalnite in natura sau pe care le descoperea in carti.

In 1670, la cinci ani de la casatoria cu pictorul Johann Andreas Graff, familia s-a mutat la Nuremberg, unde Maria Sibylla Merian si-a publicat primele volume ilustrate. Pentru a pregati un catalog al insectelor europene, cu accentul pus pefluturi si molii, Maria Sibylla Merian a colectionat, a strans si a observat viata insectelor.

In 1685 familia a parasit orasul Nuremberg, mutandu-se in provincia olandeza Friesland. A publicat mai multe volume de studii asupra vietii plantelor si insectelor, cu ilustratiile realizate chiar de Merian, unele dintre primele sinteze de gen, fiind pentru prima data cand un cercetator prezenta atat insectele, cat si plantele.

Dupa moartea mamei, Merian s-a intors la Amsterdam. In 1699, Maria Sibylla Merian a plecat in Guyana, in America de Sud, unde a descoperit, inventariat si desenat plantele si insectele locale. Este nevoita sa paraseasca America de Sud din cauza amenintarii malariei. Lucrarile sale se caracterizeaza prin tehnica ireprosabila si atentia deosebita acordata detaliilor care interesau lumea stiintifica. In 1705 a publicat lucrarea Metamorphosis Insectorum Surinamensis, in care plantele si insectele sunt descrise pe larg, textul fiind insotit de desene deosebite. In afara realizarii unor lucrari deosebite, Maria Sibylla Meriana descoperit detalii care au revolutionat studiul botanicii si zoologiei din epoca.

La 13 ani, Maria Sibylla Merian a pictat pentru prima data plante si insecte din specimenele pe care le-a capturat. La 18 ani s-a casatorit cu unul dintre elevii tatalui sau vitreg si in curand s-a mutat la Nurnberg, unde a scos si prima sa carte, „Noua carte a florilor”, urmata de una dedicata fluturilor si transformarii lor miraculoase in cele patru stadii de dezvoltare.

In 1681 tatal ei vitreg a murit, iar Maria Sibylla Merian s-a intors la Frankfurt sa se ocupe de avere, dupa care se muta cu familia in Tarile de Jos. In 1991 se muta la Amsterdam. In 1699, oficialii orasului ii sponsorizeaza o calatorie in Surinam, in America de Sud, unde pleaca impreuna cu una dintre fiicele sale, Dorothea.

Aici, Maria Sibylla Merian descopera zeci de plante noi si animale, pe care le inventariaza si le deseneaza. Doi ani mai tarziu, cele doua se intorc in Olanda, din cauza amenintarii malariei.

La intoarcere, mama si fiica au inceput sa lucreze la o noua carte, Metamorfoza Insectorum Surinamensium (Metamorfozele de Insecte de Surinam), care a fost publicata in 1705.

Maria Sibylla Merian a decedat pe 13 ianuarie 1717, dupa ce, in urma cu doi ani, suferise un atac cerebral, care-i afectase partial mobilitatea.

Adevarata valoare a operei creata de Maria Sibylla Merian a fost apreciata abia in secolul XX. Desenele sale cu plante, broaste, serpi, paianjeni, iguane si insecte tropicale sunt si acum cautate de pasionati din intreaga lume.

Multe dintre acuarele ei au fost vandute tarului Petru cel Mare, fiica sa Dorothea mutandu-se chiar, la un an de la moartea mamei sale, la Sankt Petersburg, unde si-a continuat viata ca artist.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

google logo botanic entomologie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1953 (s) | 34 queries | Mysql time :0.084209 (s)