În zilele noastre, protejarea împotriva fraudei la bancomat înseamnă mai mult decât acoperirea tastaturii în timp ce introduci numărul personal de identificare (PIN). La fel cum tehnologia continuă să evolueze, escrocii își actualizează metodele. De la marile încălcări ale datelor la fraudele sezoniere, cum ar fi escrocheriile fiscale, poate fi dificil să ții pasul cu cele mai recente scheme. De aceea, noi ne-am gândit să-ți oferim câteva detalii despre cel mai recent tip de fraudă financiată.

Ce să faci atunci când retragi bani de la bancomat

În ultimii ani, retragerile de la bancomat au devenit din ce în ce mai sigure. Probabil ai observat deja că tot mai multe bănci și-au mutat bancomatele în interior. De asemenea, a fost introdus un sistem de scanare performantă cu care sunt verificate datele cardului.  În plus, au fost montate camere de supraveghere în toate punctele.

Chiar și așa, persoanele de rea-credinţă au găsit diverse metodă de a pune mâna pe banii oamenilor. Dacă nu vrei să te confrunți cu o astfel de situație neplăcută, ar trebui să verifici întotdeauna tastatura bancomatului. Da, ai auzit bine! Surprinzător sau nu, aceasta poate avea atașată o dublură cu ajutorul căreia hoții vor copia datele tale bancare și îți vor accesa banii din cont.

Pentru a evita să pici într-o astfel de capcană, trebuie să încerci să ridici tastatura, prin mișcări în sus și laterale. O tastatură normală a ATM-ului nu are voie să se miște, în timp ce una falsă se va desprinde imediat. Specialiștii recomandă folosirea ATM-uri amplasate în interior sau în spații luminate, pe străzi foarte populate, unde sunt multe camere de supraveghere.

Cele mai frecvente tipuri de fraude la bancomat

Cei mai mulți oameni ar spune că cele mai mari două amenințări sunt să fii jefuit la bancomat sau ca persoana din spatele tău să îți vadă PIN-ul, însă escrocheriile la bancomat au devenit mai sofisticate în ultimii ani.

Hoții nu mai trebuie să fie prezenți pentru a te forța să retragi banii din cont. Cele mai recente fraude la bancomat sunt efectuate cu ajutorul tehnologiei, așa că probabil că nici nu vei observa că se întâmplă ceva dubios. Iată care sunt cele mai frecvente tipuri de fraude la bancomat:

Skimming 

Acest tip de înșelăciune la bancomat implică un dispozitiv skimmer pe care infractorii îl plasează deasupra sau în fanta pentru carduri. Pentru a îți înregistra PIN-ul, infractorii pot folosi o cameră ascunsă sau o suprapunere care acoperă PIN-ul original. Folosind numerele de card și PIN-urile înregistrate, hoții creează carduri duplicate pentru a retrage bani din conturile consumatorilor.

Cash-out

Această înșelătorie vizează mai multe conturi de la aceeași instituție financiară. Înarmat cu datele de identificare ale unui angajat al unei bănci piratate, infractorul modifică soldurile conturilor și limitele de retragere. Utilizând numerele de card de debit furate, capturate în urma unui atac separat de skimming, acesta poate retrage toți banii din bancomat.

Jackpotting

Deși există mai multe tipuri de atacuri de tip jackpotting, de obicei, aceste incidente implică obținerea accesului fizic la interiorul aparatului. Infractorii pot înlocui hardware-ul sau pot instala software malițios care să le ofere controlul asupra funcției de distribuire a banilor.

Jackpotting-ul este similar cu o înșelătorie de retragere a banilor, dar nu necesită ca infractorul să dețină detalii despre contul clientului sau informații despre cardul de debit furat.

  coral