Guvernul intentioneaza sa treaca saptamana viitoare noul Cod Administrativ prin ordonanta de urgenta. Din proiectul de OUG sunt pastrate majoritatea prevederilor controversate ale legii care a fost considerata neconstitutionala, printre care se numara pensiile speciale pentru alesii locali, reducerea majoritatii prin care se pot lua deciziile privind patrimoniul localitatilor, dar si cresterea numarului angajatilor din primarii.

Guvernul pregateste OUG pentru pensiile speciale ale primarilor

Potrivit celor de la G4media.ro, urgenta nu se justifica, iar OUG-ul pe Codul Administrativ ar putea fi declarat neconstitutional. De altfel, in noiembrie 2018 CCR a decis in unanimitate ca legea privind Codul Administrativ este in integralitate neconstitutionala. Asta pentru ca in cadrul procedurilor de adoptare, Parlamentul nu a respectat principiul bicameralismului.

Un alt motiv pentru care Codul nu a trecut la CCR este dat de faptul ca initiatorii Codului Administrativ nu au solicitat si avizul obligatoriu al Consiliului Economic si Social: „Legea te obliga sa soliciti acest aviz. Chiar daca ei nu trimit raspuns sau daca avizul este negativ, este obligatoriu sa-l ceri”, au explicat oficialii CCR. Cu toate acestea, codul fusese adoptat pe 9 iulie de Camera Deputatilor cu 175 de voturi „pentru”, 33 „impotriva” si 15 abtineri.

De ce vrea Guvernul sa dea pensiile speciale primarilor

Astfel, una dintre cele mai importante prevederi ale acestui OUG vor fi acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene.  Pensia speciala se acorda cu conditia ca persoana respectiva sa fi avut minimum un mandat intreg de ales local si se iau in calcul maxim trei mandate. Pensia speciala se cumuleaza cu orice alt tip de venit, inclusiv pensia normala, si se plateste din bugetul ministerului responsabil cu administratia publica. Nu beneficiaza de pensia speciala persoana condamnata, in calitate de ales local, pentru infractiuni de coruptie.

Decizia Guvernului vine la o saptamana dupa ce PSD a suferit o infrangere dura in alegerile europarlamentare si acum cauta sa isi fidelizeze primarii pentru a-i tine aproape, in vederea alegerilor care urmeaza in urmatorii doi ani. De aceea, primarii de comune vor avea voie acum sa angajeze doi consilieri in loc de unul, iar viceprimarul va fi urcat la rangul de demnitar, motiv pentru care va putea sa aiba propriul sau cabinet de lucru.

O alta modificare adusa Codului Administrativ prevede ca cele mai multe decizii privind patrimoniul, precum inchirierea sau concesionarea, sa se ia cu o majoritate de jumatate plus unu din numarul total al consilierilor locali, in locul a majoritatii de doua treimi, cum este acum.

coral