Guvrenul de la Bucureşti a făcut public Planul național de investiții și relansare economică, promis de premierul Ludovic Orban încă de acum o lună. Acesta cuprinde zeci de măsuri de sprijin pentru economie, subvenții europene – ”helicopter money” – adresate firmelor mari și mici, angajatorilor și angajaților, la nivel local și nivel central. 3.400 de kilometri de autostradă și drumuri expres, spitale regionale, zeci de spitale moderne județene, sute orășenești, peste o mie de unități medicale în mediul rural, sute de grădinițe, școli, campusuri și cămine universitare în următorii 10 ani.

Planul de redresare economică include, de asemenea, măsuri pentru stimularea ocupării românilor întorși din străinătate.
Astfel, statul se angajează să acorde un sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2.500 de lei pentru angajatorii care încadrează în muncă următoarele categorii sociale:

Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani;

Persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență;

Cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, din motive neimputabile lor.

Diaspora poate munci în agricultură

Din plan face parte şi finanțarea construirii a opt depozite regionale pentru produse agricole locale, dar și transformării în fermieri în România a tinerilor din diaspora și nu numai. 

Astfel, se are în vedere “sprijinirea directă a activităților de procesare și de distribuție a produselor agricole obținute de micii producători; Valoare grant:40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create; Buget: 200 mil. euro”. Planul mai cuprinde ideea instalării tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat.

“Bugetul estimativ este de 42 milioane euro (20 milioane euro alocare distinctă pentru tinerii din afara granițelor în scopul reîntoarcerii în țară a celor cu experiență și formare în domeniul agricol). Pentru prima dată, beneficiarii pot accesa facilitatea concesionării de terenuri cu destinație agricolă, libere de contract cu suprafață de maxim 50 de ha, aparținând domeniului public sau privat al statului”, se precizează în planul guvernamental

Plan de 100 de miliarde de euro pentru zece ani

Planul uriaș de relansare economică, de 100 de miliarde de euro, va fi lansat miercuri de Executiv, în prezența președintelui Klaus Iohannis.

Banii ar urma să vină atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene. De menționat, că România are promiși de la UE 33 de miliarde de euro prin planul de relansare al Comisiei Europene, și aproate 80 de miliarde, prin alocările bugetare în perioada 2021-2027. De altfel, termenele prevăzute în megaplanul Guvernului se întind pe această perioadă, cu perspectivă până în 2030.

Toate măsurile care fac parte din planul național de investiții și relansare economică pot fi citite aici: Ce prevede Planul de Relansare Economică al guverului coral