Horea Mihai Badau, Lect. dr. la Universitatea din Bucuresti, Profesor-cercetator la Universitatea din Nisa, Cercetator Stiintific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa.

In acest moment exista doi virusi in Romania: unul care provoaca boala COVID 19 si unul in capetele noastre.

Virusul care provoaca boala COVID 19 se transmite prin picaturi de saliva care se pot depune pe fata ta daca cineva tuseste sau te scuipa, de la o distanta mai mica de 1,5 metri, fara sa poarte masca.

Virusul din capetele noastre se transmite cand trece pe langa tine cineva pe strada si respira, fara masca sau cand cineva respira spre tine la o distanta de 1,5 metri in hipermarket, fara sa fie in miscare. Privirea ajuta. Daca se uita la tine cand respira, directioneaza virusul cu ajutorul privirii. De aceea sta pe loc, pentru precizia ochirii.

Virusul care provoaca boala COVID 19 se lipeste de masca si, dupa o ora, mai exact cand se umezeste, patrunde prin saliva in caile respiratorii. Deci masca ar trebui utilizata maximum o ora, apoi schimbata

Virusul din capetele noastre da cu capul de masca in repetate randuri, dar nu poate sa intre, de aceea e bine sa porti aceeasi masca tot timpul, mai ales cand alergi sau sa o dai jos, respectiv sa o pui pe barbie si apoi din nou, pe fata. Virusul nu se ia pe maini si nici nu intra in masca umezita de la alergare sau de la vorbit. Dar e bine sa porti masca la alergare, ce este strada, decat un smog de virusi?

Virusul care provoaca boala COVID 19 nu se ia in aer liber, decat daca cineva tuseste spre tine de aproape sau te scuipa. Deci e inutil sa porti masca cand te plimbi, daca nu anticipezi o tuse sau un scuipat in fata.

Virusul din capetele noastre se ia mai ales in aer liber, ca acolo e si el liber si purtat de vant poate ajunge oricand pe buzele tale. Oamenii care merg pe strada sunt invaluiti intr-un nor de virusi si cand trec pe langa tine, iti dau o parte din nor, te invaluie in el. Daca se uita la tine e si mai grav. Inseamna ca isi recunosc vinovatia, respectiv ca ti-au dat o parte din nor, deci cel mai bun lucru este sa sari direct pe carosabil, moartea va fi mai usoara.

Virusul care provoaca boala COVID 19 se poate afla pe pachetele livrate acasa, cu mancare etc, dar daca te speli pe maini inainte sa duci mancarea la gura, nu ai cum sa-l iei.

Virusul din capetele noastre se foloseste de pachete ca sa intre in casa si apoi, sare din calul troian si isi gaseste el diverse locuri, ca oricum rezista 9 zile pe suprafete si de acolo te pandeste. Si, cand nu esti atent, hop pe mana ta, hop in ureche si de acolo in ochi si gata. Toate astea pentru ca ai deschis usa curierului. Care duce cu el nu doar un nor, ci un front atmosferic de virusi.

Virusul care provoaca boala COVID 19 nu ti-a umplut hainele, dupa o plimbare afara deci nu trebuie sa te arunci in cada ca sa te dezinfectezi, decat daca vrei sa fii curat, asa cum nu trebuie sa te speli pe maini numai de frica virusului, ci pentru ca esti un om atent la igiena personala.

Virusul din capetele noastre ne umple hainele, incaltarile, pentru ca ce este lumea acum, decat un smog de virusi, deci de fiecare cand te intorci acasa pui totul la spalat, cureti incaltarile cu clor, telefonul cu clor, portofelul, fiecare bancnota cu clor, desi nu-ti dai seama ca nu are cum sa ajunga de pe talpa in gura, decat daca musti din talpa la un moment-dat sau o lingi sau ai alte obiceiuri. Sau daca iti duci mana la gura, nas, ochi necontrolat, caz in care ar trebui sa consulti un neurolog. Multi nici nu mai ies din casa de teama/lenea ritualului dezinfectarii, de unde se vede ca intotdeauna, cel mai mare dusman al nostru, cel care ne face prizonieri, suntem noi-insine

Virusul care provoaca boala COVID 19 este distrus de orice sapun.

Virusul din capetele noastre este distrus numai de sapun antibacterian, desi coronavirusul nu este o bacterie.

Citeste mai multe pe horeabadau.ro coral