Ileana Berci a renunțat la viața pe vapor pentru a-și deschide fermă de măgărițe în Cluj. Ea a pus bazele, alături de fra­tele său, în 2018, unei ferme de măgă­riţe, care astăzi numără 130 de ani­male, de la care produce lapte proas­păt sub brandul Magic Milk.

„Am cumpărat primele măgăriţe în septembrie 2018. Eu am lucrat mulţi ani pe vase de croazieră şi când m-am întors aici, în România, mă îmbolnăveam din două în două săptămâni şi aşa am descoperit laptele de măgăriţă. Mi-a luat şase luni să îl conving pe fratele meu să investim în asta şi iniţial am cumpărat 9 măgăriţe, iar acum avem 128 de măgăriţe şi încă creştem numărul lor“, a povestit Ileana Berci, pentru Ziarul Financiar.

Compania deţine terenuri certificate ecologic pentru a creşte animalele. Într-o zi, o măgăriţă dă în medie 200-300 ml de lapte, Ileana Berci menţionând că posibilitatea de a acumula lapte e foarte mică.

Acesta are o valabilitate de maximum 7 zile, motiv pentru care este comercializat direct şi nu prin intermediul super­marketurilor.

De asemenea, Magic Milk mai realizează săpun cu lapte de măgăriţă printr-o colaborare cu Atelier Emimari, care face săpunuri natu­rale, business pe care l-a descoperit în grupul ROA Cluj, o piaţă de desfacere care aduce pro­ducătorii şi consumatorii în acelaşi loc.

„Ne dorim foarte mult să facem lapte praf din lapte de măgăriţă, însă aparatul care ne ajută la acest proces costă peste 60.000 de euro şi încercăm să obţinem o finanţare de la stat sau din fonduri UE pentru a-l achiziţiona. Din păcate, legislaţia din România ne încurcă, pentru că măgăriţele sunt considerate animale de povară şi nu poţi avea o fermă cu un efectiv mai mare de 30% din total de animale de povară, aşadar nu pot accesa fonduri europene“, a spus Berci.

coral