Furnizorii de energie electrică din România s-au trezit în fața unei avalanșe de plângeri, după ce în mai multe orașe din țară curentul s-a întrerupt chiar și câteva ore. Oamenii trebuie să știe că au dreptul la compensații.

Ne explică pe larg care sunt drepturile consumatorilor de energie electrică în astfel de cazuri chiar vicepreședintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bage.

Pe factură va apărea o sumă cu minus

„Scrie pe factura ca este o compensatie. Apare o suma cu minus in factura si explicatii pentru ce anume, pentru ca sunt mai multi indicatori standard.

E posibil sa nu fie chiar in factura urmatoare, dar in 3-6 luni sa apara aceste compensatii.

Exista un termen in standard in care trebuie preluat fiecare apel de catre un operator uman, nu doar de robot. Maximum 30 de secunde de la initierea apelului pana la preluare acestuai, fara interventia unui operator uman, 180 de secunde pentru preluarea apelului de catre un operator uman si 20 de minute de la preluarea apelului pentru inceperea convorbirii”, a explicat oficialul ANRE, conform Digi24.

Prin urmare, dacă te-ai confruntat în ultima perioadă cu pene de curent, nu ar trebui să faci nimic pentru a-ți primi drepturile compensatorii.

Trebuie doar să fii atent la următoarele facturi și să observi dacă furnizorul tău de energie electrică respectă reglementările legale și îți acordă compensațiile, pentru perturbările care au apărut în procesul de furnizare a energiei electrice către tine.

Potrivit Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 83/2021 pentru aprobarea Standardului de performanță pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale, ANRE introduce sistemul de clasificare a furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în funcție de gradul de respectare a indicatorilor de calitate și impune plata automată a compensațiilor către toți clienții afectați.

Conform noilor reglemtări, timpul de preluare a unui apel telefonic efectuat prin serviciul de telefonie (Call Center) este unul dintre criteriile de clasificare, la fel și timpul de răspuns la o sesizare referitoare la întreruperea/limitarea furnizării la locul de consum, după caz, dispusă nejustificat de către furnizor. coral