Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că , Guvernul României a declarat conducta de transport gaze naturale ce va lega județele Cluj și Bihor proiect de importanță națională.

Conducta va avea o lungime de 72 de km și va face legătura între două capete de magistrală de gaz, din zona Aghireșu-Huedin, județul Cluj, până în zona Lugașu de Jos-Tileagd, județul Bihor.

În zonele care vor fi traversate de noua magistrală nu există rețele de conducte de gaze naturale. După finalizarea investiției, accesul la gaz va permite extinderea rețelelor în localitățile din zonă. Vor fi create condiții pentru atragerea de investitori, de noi locuri de muncă și de condiții mai bune în locuințele oamenilor.

„Pentru realizarea investiției, TRANSGAZ realizează studiul de fezabilitate. Va fi gata în octombrie. Până la sfârșitul acestui an se estimează finalizarea proiectului tehnic, în așa fel încât să se poată organiza procedura de licitație la începutul anului viitor. În vara anului 2022 ar putea începe efectiv lucrările. În maximum doi ani magistrala ar urma să devină operațională.

În aceste condiții, vom colabora cu primăriile din zonă pentru realizarea documentațiîlor în vederea realizării rețelelor secundare. Se vor putea concesiona serviciile de alimentare cu gaz, în localitățile unde e fezabil acest lucru, rețelele secundare putând fi executate în paralel cu lucrările la magistrală. Dacă totul merge bine, în 2024 am putea avea primele locuințe racordate la gaz.

Mulțumesc dlui Ion Sterian, directorul general al Transgaz și echipei tehnice pentru promovarea acestui proiect important pentru conectarea județelor.

Am beneficiat și de susținerea Guvernului României pentru adoptarea acestei hotărâri de guvern. Le mulțumesc tuturor decidenților implicați”, a transmis Ilie Bolojan.

coral